Hon vill höja statusen på maten från Sápmi

Linn Huuva, Viddernas café och deli, är aktuell i tv-serien ”Smaker från ­Sápmi”. Inspelningarna fick dock en dramatisk vändning.

Ta tillvara. Linn Huuva vill att barnen ska få vara delaktiga hela vägen i matlagningen. "Att lära sig steka kött är kanske inga problem, utan att lära sig ta tillvara på tarmarna, hur och vad man gör av alla delar", säger hon.

Ta tillvara. Linn Huuva vill att barnen ska få vara delaktiga hela vägen i matlagningen. "Att lära sig steka kött är kanske inga problem, utan att lära sig ta tillvara på tarmarna, hur och vad man gör av alla delar", säger hon.

Foto: Josefin Wiklund

Jokkmokk2017-11-19 15:00

I ”Smaker från Sápmi” som just nu visas på SVT får vi följa fyra matprofiler från Sápmi. Två av dem är Linn Huuva och hennes mamma Greta från Jokkmokk. Men mamma Greta hann bara vara med i de tre första avsnitten. Hon blev sjuk och gick bort under inspelningarna i våras.

– Det var tufft. Speciellt när de var och filmade vårt julbord i vintras, då var mamma jättedålig. Jag hade bara tankarna på henne och hur hon mådde, det var svårt att fokusera då, säger Linn.

Nu driver hon vidare Viddernas café och deli på egen hand.

– Visst är det betydligt större belastning på mig nu. Sedan är det trist också, det är roligare att ha någon att bolla med. Vi hade olika sidor på något vis, mamma hade mycket av det traditionella och jag försökte vara nyskapande. Det var en bra kombo. Men jag är så tacksam som har haft henne med mig under så himla lång tid, att jag har fått ta del av så mycket av den kunskap hon hade.

Hur har det varit att se din mamma i serien?

– Både väldigt sorgligt, men också väldigt bra. Det är som en hyllning till henne. De har plockat filmsekvenser som är väldigt fina, man ser verkligen hur hon är. Det är ändå som en guldskatt att kunna gå tillbaka och ha glädje av när jag saknar henne. Mamma hade väldigt fina åsikter kring saker och ting, hon var väldigt duktig på att förmedla det till barnen och till media. Det är fint att se lite grann av det i serien, att hon fick ur sig en del av budskapen.

Vad stod din mamma för?

– För henne var barnen jätte­viktiga. De flockades kring henne och hon försökte lära ut det hon kunde. Med väldigt få ord egentligen, utan mer att de skulle lära sig själva med hennes hjälp vid sidan om.

Linn fick själv lära sig om den samiska matkulturen när hon var liten. Nu känns det extra viktigt att föra vidare traditionen och hennes mammas kunskaper till nya generationer.

– Det finns så mycket kunskap som inte går att läsa sig till. Barnen måste få känna på råvarorna, vara med i samband med slakt och lära sig kretsloppet man lever efter här uppe. Att man är tacksam över det man har fått. Att när man går ut och plockar örter så plockar man inte allt utan bara lite grann, så att det kan växa tillbaka sen. Att man försöker ta rätt på hela renen när man har slaktat, att lära sig respektera djuret.

Djuren och kretsloppet var ständigt i fokus på den biodynamiska gården som Linn vuxit upp på.

– Det var mycket experiment som stod och puttrade på spisen, korvar som hängde ner i köket. Det har varit väldigt naturligt med mat hela vägen. Sen när jag själv fick barn och började gå och handla var det svårt att hitta bra råvaror som jag tyckte om. Det var då intresset väcktes till liv igen, jag ville laga mat som jag själv tyckte var vettigt att ge till mina barn.

Tror du att traditionen kan försvinna om man inte håller liv i den?

– Ja visst är det så. Det är det som är bra med en sådan här programserie, det väcker intresse och nyfikenhet även i andra delar av Sverige. Det ökar värdet i den här typen av mat. Det är fantastiska råvaror, det är många som bor här som inte ser det, man blir lätt lite hemmablind. Det är bra att höja statusen på maten härifrån, säger Linn.

Linn Huuva

Ålder: 38 år.

Familj: Man, döttrarna Emina, 13 år, och Leya, 10 år.

Bor: Purkijaur.

Gör: Mathantverkare.

Intressen: Att vara ute i skog och mark, åka skidor, träna och vara med barnen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om