Kai Mattsson och kyrko- och kyrkogårdsvaktmästare i Vuollerim, Jokkmokks församling, och en av de anställda av Svenska kyrkan som på fredagsmorgonen togs ut i strejk. Detta sedan förhandlingarna mellan Kommunal och arbetsgivaren strandat. Park- och trädgårdsarbetare plus vaktmästare i Jokkmokks församling samt Luleå Domkyrkoförsamling och Nederluleå församling är de som berörs i länet.
Konflikten startade efter det att Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation sade upp gällande kollektivavtal med Kommunal. De krävde villkorsförsämringar för att acceptera ett omställningsavtal.
– Det är konstigt. Vi har omställningsavtalet med, bland annat, Svenskt näringsliv och Sveriges kommuner och regioner. Arbetsgivaren anser tydligen att deras verksamhet ska ha en särställning på svensk arbetsmarknad. Vi har försökt hitta en lösning och det är olyckligt att arbetsgivarna tvingat fram en strejk, säger Vanja Nyberg, Kommunals lokalkontorschef som under fredagen är i Jokkmokk för att tillsammans med kollegorna Katja Nordin och Johan Agetoft samt de strejkande kyrko- och kyrkogårdsvaktmästarna Kai Mattsson och Erik Anders Iverstrand ta itu med de nödvändiga, praktiska, strejkåtgärderna.
Det ska skyltas upp utanför kyrkor och vid kyrkogårdar och strejkvakter ska hålla koll. Kai Mattsson får sätta sig på bussen för att ta sig tillbaka till Vuollerim, tjänstefordon får inte nyttjas.
– Det känns märkligt på många sätt. Kyrkan har aldrig strejkat förr och vilken nytta gör det egentligen. Men jag vill, självklart, inte heller ha sämre villkor så jag kan förstå varför. Jag tycker dock att det borde gå att enas, att komma överens i ett modernt samhälle. Strejk hör till en annan tid, konstaterar Kai Mattsson som har 38 år bakom sig i kyrkans tjänst.
Förutom strejk för utvalda arbetstagare på vissa arbetsplatser gäller blockad för nyanställning, inhyrning, övertid samt mertid. Blockaden gäller samtliga 5 200 anställda medan strejken innefattar cirka 500.
– Kortare uppsägningstid och inget nytt omställningsavtal är omöjligt att acceptera, säger Vanja Nyberg.
Cecilia Herm, förhandlingschef, Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation:
– Arbetsgivarorganisationen kan inte teckna ett omställningsavtal som blir minst åtta gånger dyrare än i dag och samtidigt behålla långa uppsägningstider och den unikt kostsamma lönegarantin vid omplacering.