Hemmet delar byn i två grupper

Behandlingshemmet i Randijaur har delat upp byborna i två läger: för eller emot.
Oro för kriminalitet och låga fastighetspriser är några farhågor medan andra ser positivt på arbetstillfällen och utveckling i byn.
- Man ska inte glorifiera det här. Jag är väldigt kluven till detta, säger Elizabeth Johansson.

JOKKMOKK2006-11-23 06:00
I början av veckan hölls ett möte i Randijaur för att informera om kommande etablering av behandlingshemmet Ursus tolvman. Många är positiva till hemmet medan många andra är ytterst tveksamma.
- Jag tycker att folk har rätt till en ny chans samtidigt som jag vet vad som kan hända då jag jobbat med missbrukare i flera år. Det här handlar om tungt belastade ungdomar i den värsta åldern. Man kan inte lova att inget händer. Missbrukare är duktiga på att manipulera och vet hur de ska bära sig åt, säger Elisabeth Johansson som bor i Randijaur.

Oro för huspriser och brott
Farhågor om sjunkande fastighetspriser och oro för att drabbas av brottslighet såsom inbrott och stöld finns hos många. Barnfamiljer känner oro för sina barn. Många ser helst att hemmet inte placeras i byn.
- Det borde finnas något bättre ställe. Jag befarar följder kring de intagna, i svansen som kommer bakom. Som pensionär är man fundersam, säger Asta Johansson.

Delar byn
- Jag är rädd för vad som kan hända i byn. Och huspriserna sjunker. Det är inte någon som vill komma hit. Det här delar också byn i för och emot vilket är tråkigt, säger Inger Asplund som tycker att det borde finnas ett bättre placeringsalternativ.
Sju personer från byn och andra från Jokkmokk har påbörjat utbildning i tolvstegsmetoden, vilken ska användas i behandlingen, för att därefter kunna gå vidare i den senare addiktilogiutbildningen och få arbete vid Ursus tolvman.
Via ABF hålls kursen i medborgarhuset med Tommy Blomfeldt som ledare.

Blir jättebra
- Jag tror att det blir jättebra och ett lyft för byn med liv och rörelse. För ungdomarna som kommer är det bra här med närhet till natur och djur, det finns mycket att göra här. Jag förstår inte vad folk är rädda för. Om det för med sig något negativt vet jag inte, kan inte sia om det men jag ser inte allt i mörker. Jag har själv barn och barnbarn och är inte nervös. Det handlar ju om frivillig intagning, säger Eva Eriksson som påbörjat utbildning.
Byaåldermannen Bert Eriksson ser fram emot att arbetstillfällen och aktiviteter i byn ökar. Men han befarar att barnfamiljer väljer att flytta.
- De yngre verkar vara emot det här. Om utvecklingen blir att folk gruvar sig för att flytta hit sjunker fastighetspriserna. Men jag tror ända att hemmet för med sig fler fördelar än nackdelar, säger Bert Eriksson.
- Stämningen känns infekterad och nästan obehaglig. Behandlingshemmet kanske för något gott med sig men inte som det verkar nu, säger en boende i byn som vill förbli anonym.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om