Det är dagen efter. Regeringens beslut om att ge Beowulf Mining bearbetningskoncession för en gruva i Kallak som Jokkmokksborna av skiftande anledningar väntat på i åtta år kom plötsligt. Vissa överraskades, andra gläds medan motståndarna rasar.
Matts Tikka är egen företagare och genuin Jokkmokksbo. När det började pratas gruva i Kallak tillhörde han de positiva men han har under årens lopp både svängt och tvekat.
– Jag är splittrad i frågan och är glad för ja men hade också varit glad för ett nej. Hade man fått välja nått annat projekt som gett stadiga riktiga jobb och inte stört någon så visst hade det varit att föredra. Nu känns det som att någon tagit tag i en av livlinorna i alla fall, säger Tikka som vill ha en mer nyanserad debatt i frågan.
– Jag tycker att hela debatten varit för svartmålande och att det bara hörts negativa kommentarer i media. Många av de som protesterar högljutt bor inte ens i kommunen, då är det enkelt att tycka att allt ska vara helt orört. Det är lite konstigt att de som har rötter här inte vill att kommunen ska leva kvar som egen kommun. Vad har vi för val? Jag ser ingenting annat just nu som kan ge de unga framtidstro och som kan rädda kommunen från total utflyttning.
Men Matts Tikka är splittrad:
– Beslutet är historiskt och har många delar som kommer minska skador på både miljö och andra gruppers verksamhet. Synd att exploatera mer i en kommun som redan gett så mycket av naturtillgångar i form av vattenkraft. Hade vi fått en liten del Statens enorma vinster hade Jokkmokk kunnat locka hit andra projekt som inte påverkar miljön alls. Men det är ett önsketänkande som vi måste sätta åt sidan just nu. Vi måste få fram varaktiga jobb snabbt och det får vi nu, så jag känner lite mer framtidstro i dag.
Kjell Ek, som mordhotades när han startade Facebookgruppen Ja till en gruva i Jokkmokk, ser en helt annan verklighet.
– Jag var för eftersom det skulle vara bra för kommunen och samhället. Men jag har hela tiden även varit emot eftersom jag vet att det här aldrig blir. Varken de som säger ja eller nej vet någonting om gruvbrytning. Innan miljön är utredd, de gigantiska investeringar som krävs för vägar och transporter och annat så har det gått 40–50 år. Tro mig det kommer aldrig att bli något hål i backen i Kallak.