Gruvbolaget rasar – misstänker att uppgifter läcker

Marknadspåverkande uppgifter läcker gång på gång ut från myndigheter och får Beowulf minings aktier att rasa, det menar gruvbolagets vd Kurt Budge. Bolaget undersöker nu rättsliga påföljder.

"Vi har blivit kontaktade av Finansinspektionen som berättat att dokumentet verkar ha läckt ut till allmänheten flera dagar före vi fick se det", säger Beowulf minings vd Kurt Budge.

"Vi har blivit kontaktade av Finansinspektionen som berättat att dokumentet verkar ha läckt ut till allmänheten flera dagar före vi fick se det", säger Beowulf minings vd Kurt Budge.

Foto: Petra Isaksson

Jokkmokk2021-06-15 18:00

FN-organet Unescos har kommit med sitt yttrande om den föreslagna gruvan i Kallak och gör bedömningen ett exploateringen kan medföra stor påverkan på världsarvet Laponia. 

Gruvbolaget Beowulf mining är kritisk till rapporten och uppger även att de fått uppgifter om att dokumentet läckt ut i förtid till allmänheten. Något som skulle bryta mot börsens regelverk.

– Vi har blivit kontaktade av Finansinspektionen som berättat att dokumentet verkar ha läckt ut till allmänheten flera dagar före vi fick se det, däribland till folkvalda samiska politiker, och att det delats på sociala medier, säger Kurt Budge, vd.

Gruvbolaget menar att det inte är första gången information läcker ut som rör tillståndsprocessen i Kallak. De senaste sex åren uppger de att det vid flertalet tillfällen varit så att allmänheten känner till något innan de själva vet om det.

– Varje gång skadar det bolagets aktievärde, individuella investeringar och hela Sveriges rykte som ett land att göra affärer i, säger Kurt Budge. 

Han framför att bolaget ser mycket allvarligt på det här och att man nu kommer söka juridisk rådgivning för att undersöka ett eventuellt nästa steg. 

Peter Hallström är senior finansinspektör vid Finansinspektionen och beskriver fallet som ganska udda och ovanligt.

– Skulle det nu vara så att det rör sig om insiderbrott så brukar det vanligtvis vara ett företag eller en person som känner till känslig börspåverkande information och på något sätt utnyttjat situationen för att antingen minimera förluster eller göra vinster. Men i det här fallet verkar det röra sig om en organisation som Unesco, säger han.

Han berättar att Finansinspektionen blev kontaktad av en privatperson som påtalade att dokumentet från Unesco nått allmänheten. De kontaktade i sin tur Beowulf mining och marknadsplatsen Spotlight där bolagets aktier är noterade.

– Vi kan ännu inte säga om det är något olagligt som har skett, men vi ska titta på det. Spotlight och Beowulf kommer säkert också försöka ta reda på vad som har hänt, säger Peter Hallström.

Om dessa uppgifter läckt ut utan att någon gjort det av vinstintresse på börsen. Är det då ett brott?

– Nej, hur Unesco går ut med uppgifter är deras egen sak. Vi tittar på om det skett insiderbrott eller om det varit någon marknadsmanipulation, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!