Globalt klimat i Jokkmokk

Klimatförändringen är i fokus. I går invigdes Jokkmokks winter conference som lockat hit 70 unga deltagare från olika länder, Kanada och Litauen bland annat, vilka välkomnades i kommunhuset.  I dag börjar debatten om framtidens miljöfrågor som varvas med föreläsningar.

DRÖM. "Det är en dröm att få se deltagarna här. Problemen i framtiden är gudskelov inte mina men de unga ska nyttja oss gamla som har en tendens att hamna en återändsgränd", säger Anna Hövenmark.

DRÖM. "Det är en dröm att få se deltagarna här. Problemen i framtiden är gudskelov inte mina men de unga ska nyttja oss gamla som har en tendens att hamna en återändsgränd", säger Anna Hövenmark.

Foto: Agneta Nyberg

JOKKMOKK2008-02-05 01:45
Viktiga framtidsfrågor i länderna kring polcirkeln ska ventileras under Jokkmokk winter conference. Hur klimatet kommer att förändras och hur det påverkar är vad som framtidens unga, främst mellan 18 och 30 år som rest hit från Ryssland, Kanada, Litauen, Norge, Island, Finland, USA och Kroatien, kommer att hänge sig åt under två dagar. -De unga som blir framtidens beslutsfattande ska komma med idéer, till exempel hur vi ska hantera klimatflyktingar som jag tror kommer, dels på grund av havsnivåhöjningar och ökenspridning, dels för att man vill se snö - så länge det finns kvar, säger Anna Hövenmark som välkomnade deltagarna i kommunhuset. Inbjudna kollegan från Haparanda, Sven-Erik Bucht, fick förhinder. -Han kan visa vem som helst att Stockholm är ocentralt, säger Hövenmark som vill att folk i periferin ska samverka i olika globala frågor. Nya möjligheter och strategier kan komma fram. Konferensen ska bli ett årligt inslag med olika teman. Ålderslösa idéer
I dag börjar en workshop där effekterna av den globala uppvärmningen ska avhandlas, varvad med föreläsningar av olika experter: Dr Carina Keskitalo från Umeå universitet, Tomas Ries, chef för utrikespolitiska institutet och ambassadör Bo Kjellén, regeringens förre internationella miljö- och klimatförhandlare. -Deltagarna är nutidens opinionsbildare som kommer att tala om hur vi ska leva de närmsta åren. Temat är hur det ska se ut om 20 år. De som ska leva i det vet vad de vill ha. Goda idéer är ålderslösa, yngre människor har inte hunnit få på sig de glasögon många äldre skaffat sig och är fortfarande nyfikna med visioner, säger Marie Grundström, projektledare. På kartan
Att placera konferensen i Jokkmokk, mitt på polcirkeln, har symboliskt värde. Val av tidpunkt, dagarna innan vintermarknaden, är ingen slump. -Marknaden är redan välkänd. Det här ska sätta Jokkmokk än mer på kartan - en liten lappländsk kommun som vågar ta internationella initiativ, säger Christer Larsson, en av initiativtagarna. Norrbottens läns landsting, Vattenfall och Jokkmokks kommun finansierar konferensen som drivs i projektform och ska utvärderas om ett år. I går bjöds deltagarna på jojk av Katarina Rimpi och buffé innan dagens allvar tog vid.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!