Gäddan och abborren söker sig mot fjällsjöarna

Gäddan och abborren söker sig allt högre upp i fjällsjöarna – samtidigt trycks sik, öring och röding undan. En konsekvens av varmare vatten. Nu ska länsstyrelsen ta hjälp av fiskare för att se hur fort utvecklingen går.

Vattentemperaturen i fjällens vattendrag stiger och rödingen trycks undan samtidigt som gädda och abborre blir vanligare.

Vattentemperaturen i fjällens vattendrag stiger och rödingen trycks undan samtidigt som gädda och abborre blir vanligare.

Foto: Andreas Wälitalo

Jokkmokk2022-12-29 15:14

Sik, öring och röding kommer få det svårare att överleva i fjällsjöarna när gädda och abborre gör sitt intåg. Klimatförändringarna gör att vattentemperaturen i fjällen stiger och allt eftersom vattnet blir varmare sprider sig varmvattenälskande fiskarna högre upp i vattendragen.

Det vet länsstyrelsen, men hur långt gånget spridningen har kommit vet man däremot inte. Men med hjälp av fiskare ska man nu kartlägga saken.

– När vi funderade på detta kom vi på att vi ju faktiskt redan har mellan 400-500 provfiskare på plats ute i länet. Även om husbehovsfisket inte bedrivs systematiskt och metodiskt som ett riktigt provfiske så är det fråga om en stor datamängd som över tid bör kunna ge en övergripande bild, säger Dan Blomkvist, länsfiskekonsulent på Länsstyrelsen i Norrbotten.

Husbehovsfiskare har särskilda tillstånd för att fiska, ofta med nät, i statens vatten ovan odlingsgränsen. Fångstrapportering sker redan för den vanligaste matfisken sik, öring och röding. 

Dan Blomkvist berättar att man kommer lägga till rapporteringsfält för exempelvis abborre, gädda och mört, och på så vis få en överblick av spridningen.

Han hoppas att så många husbehovsfiskare som möjligt hjälper till.

– Om detta fungerar och man rapporterar noggrant så kommer vi på länsstyrelsen att bli bättre på att bedöma de förändringar som sker, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!