Tanzania och Jokkmokk – 20 år av skolutbyte

Tweyambe och Jokkmokk. Ett utbyte mellan två väsensskilda skolvärldar som efter 20 år nu ser slutet. "Det viktigaste är att 100 personer har fått se en annan verklighet," säger Christina Länta.

Gunilla Silfverbrand, Yamina Walkeapää, F. Karokola med sonen Brian och Christina Länta träffades på Östra skolan som sig bör.

Gunilla Silfverbrand, Yamina Walkeapää, F. Karokola med sonen Brian och Christina Länta träffades på Östra skolan som sig bör.

Foto: Ludvig Wästfelt

Jokkmokk2022-12-08 15:00

Tweyambe ligger i Tanzania, en by med cirka 5000 innevånare. För att ta sig dit måste det åkas båt de sista timmarna, Victoriasjön ska korsas. Christina Länta kom dit 1998 för ett tvåårigt biståndsprojekt, en privatskola skulle, bland annat, få en fysiksal. Som högstadielärare på Östra skolan i Jokkmokk hade hon erfarenheten och full koll på hur en fysiksal skulle se ut.

– Jag ville utveckla mig ytterligare och kunde via organisationen Forum syd komma med på SIDA-projektet i byn Tweyambe. Jag utrustade labbet och undervisade i fysik. När jag kom hem igen så väcktes tankarna ganska snart på någon form av utbyte. Tom Rutschman var en stor inspiratör, berättar hon. 

Christina Länta väckte intresset hos sina lärarkollegor och hon kontaktade Hedemora med lång erfarenhet av biståndsarbete i den aktuella byn. Och för att göra en lång historia lite kortare så landade allt att sex grupper med elever och lärare från Östra i Jokkmokk åkte över till Tweyambe, inte långt ifrån berömda Serengeti i Tanzania. 

undefined
Gunilla Silfverbrand och Yamina Walkeapää har många minnen från besöken i Tanzania, inte minst båtfärden över Victoriasjön.


Nästa steg blev det omvända.  

– Vi kände och ville att de skulle komma till oss så vi jobbade in, och sökte, pengar. Eleverna sålde fika, tog dagsverken och gjorde andra insatser, exempelvis, under höstmarknaden. Vi sökte pengar från kultur och fritid i kommunen, från Norrbottens läns arbetsstugor och från Internationella programkontoret och från Universitets- och högskolerådet. Totalt blev det 749 000 kronor som sedan användes till de olika grupperna och till inköp. Madrasser, gasolutrustning, tv-apparat och, inte minst, en jättelik gryta för grötkok är exempel, berättar Christina Länta som, i dagarna, dock ser slutet på äventyret.

Deras "värd" från byn F. Karokola tillsammans med sonen Brian besöker just nu Jokkmokk och Östra skolan för en avslutning i dur.

undefined
F. Karakola med sonen Brian, 10 år gillar Jokkmokk trots kylan och snön. Även maten smakade. "Vi har ätit palt, det var gott".

– Det är fantastiskt här även om det är kallt. Vi kommer att ha kvar kontakten, kanske kommer vi tillbaka en dag, säger han och ser fram emot Lucia- och före-jul-firande med sina gamla vänner. Där finns östras rektor Gunilla Silfverbrand och läraren Yamina Walkeapää som varit på resor och inhyst gäster under åren.

– Jag har besökt tre gånger och haft värdskap tre. Fina minnen som alltid kommer att finnas kvar. Båtresan över Victoriasjön var exempelvis en sådan upplevelse, konstaterar Gunilla.

undefined
Gunilla Silfverbrand, Yamina Walkeapää, F. Karokola med sonen Brian och Christina Länta träffades på Östra skolan som sig bör.

– Ja huga, skrattar Yamina.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!