Försvunna jobb blev fler
En handfull jobb som skulle försvinna blev i stället mångfaldigt fler jobb till Jokkmokk.När fackens förhandlingar med Vattenfall nu är klara är Jokkmokk en av vinnarna.? Det handlar om mellan 20 och 30 jobb, säger Lars Wallbing, lokal förhandlare för SIF i Porjus.
? För Norrbottens inland har det gått väldigt bra, men man känner förstås för dem som drabbas på andra orter, säger Lars Wallbing.
Betala tillbaka
Han tror att svängningen från Vattenfalls sida bland annat handlade om att företaget ville betala tillbaka lite till Jokkmokks kommun. Det nya förslaget innebär att åtta till tio tjänster som i dag finns i Vuollerim och Porjus flyttar till Jokkmokk. Dit förläggs en av fyra delar inom Vattenfalls ekonomihantering, nämligen den som har hand om leverantörsfakturor. För att klara det kommer ytterligare 15 till 20 tjänster att behövas i Jokkmokk.
I MBL-förhandlingen slås fast att det rör sig om totalt mellan 25 och 30 jobb till orten.
Tillbakaflyttare
? Vi får se om det finns redan anställda som väljer att flytta till Jokkmokk. Det finns ju en del jokkmokkare som flyttade från orten under utbyggnadsperioden som kanske kan tänka sig att flytta tillbaka. Resten får rekryteras, säger Lars Wallbing.
I dag finns de jobb som berörs av förändringen utspridda över hela landet, som till exempel i Ringhals och Barsebäck. Av fyra olika delar i ekonomihanteringen kommer tre att i enlighet med det ursprungliga förslaget hamna i Uppsala. De verksamheterna är kundreskontra, anläggningstillgångar och redovisning/bokslutsrapporter.
P-O Karlström, arbetsrättsjurist vid Vattenfall och protokollförare vid förhandlingarna, vill inte kalla grundförslaget för en felbedömning.
Geografisk samordning
? Det förslaget utgick från förutsättningar som befintlig personal, kommunikationer, möjligheter att pendla. Man ville samordna allt geografiskt för att bredda personalens arbetsområden och göra det lättare att byta arbetsuppgifter mellan de anställda. Men efter förhandlingar och diskussioner med fackförbunden så blev det istället så här. Att det blev Jokkmokk beror förstås delvis på att det är gammal vattenfallsmark ? ett av våra äldsta områden, säger han.
Lars Wallbing tror att Vattenfalls beslut blir positivt inte bara för Jokkmokks kommun, utan också för Vattenfall.
? Jag tror att det här lyfter Vattenfalls anseende här uppe väsentligt, säger han.
Åsa Lindstrand
asa.lindstrand@kuriren.com
0971/554 25
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!