Förskolan omorganiseras: "Orelaterat till skrivelsen"

Giella förskola genomförde nyligen en stor omorganisation av barn och personal, men skolchefen Anna Karin Länta menar att det inte har med den kontroversiella skrivelsen att göra. "Vi behövde ta emot fler barn på förskolan och som det såg ut var inte det möjligt", säger hon.

"Det är viktigt att poängtera att vårdnadshavare inte bestämmer vilken avdelning eller pedagog deras barn ska hamna på. Pedagogerna har tillsammans med rektorn delat upp barnen på det sätt de anser vara bäst", säger Anna Karin Länta, skolchef vid Sameskolstyrelsen.

"Det är viktigt att poängtera att vårdnadshavare inte bestämmer vilken avdelning eller pedagog deras barn ska hamna på. Pedagogerna har tillsammans med rektorn delat upp barnen på det sätt de anser vara bäst", säger Anna Karin Länta, skolchef vid Sameskolstyrelsen.

Foto: Tommy Borg

Jokkmokk2023-12-16 11:00

En grupp föräldrar på samiska förskolan Giella i Jokkmokk ville inte att deras barn skulle blandas med barn som pratade svenska i hemmet, och begärde åtgärder från ledningen genom en undertecknad skrivelse av 30 föräldrar. 

Skolledningen svarade att detta inte kommer ske och att deras fokus är alla barns rätt till utveckling.

Trots det så genomförs en stor omorganisation på förskolan, och föräldrar som inte stod bakom skrivelsen upplever att skolledningen påverkats av påtryckningarna och gått kraven till mötes. Anna Karin Länta är skolchef vid Sameskolstyrelsen.

– Det stämmer inte. Vi behövde ta emot fler barn på förskolan och som det såg ut var inte det möjligt. Inom förskolan måste man hela tiden göra organisatoriska förändringar utifrån antalet barn och den personal som finns, säger hon.

– Jag förstår att det är känsligt eftersom barnen är alla föräldrars käraste ägodel och de vill deras bästa. Oroar man sig för nåt så blir det mycket känslor.

Hon medger att deras tilltänkta språksatsning som pågått det senaste året inte har gått bra, men att det till stor del berott på personalbrist. Delar av året har förskolan av den anledningen tvingats stänga avdelningar under kortare perioder.

– Vår största utmaning är att rekrytera utbildade förskollärare, och det är ännu svårare att hitta de som kan samiska. 

I början av december genomfördes omorganisationen av avdelningarna på förskolan. Nu finns två småbarnsgrupper från 1-2 år och två grupper för barn mellan 3-5 år, utöver det hålls gemensamma aktiviteter för alla som snart ska börja skolan.

Föräldrar vi pratat med upplever att fördelningen baserats på barnens språkkunskaper, precis som det efterfrågades om i skrivelsen till skolledningen. Ett A-lag och ett B-lag som föräldern Anders Sunna kallar det.

– Jag tycker det är viktigt att poängtera att vårdnadshavare inte bestämmer vilken avdelning deras barn ska hamna på eller vilken pedagog de får. Pedagogerna har tillsammans med rektorn delat upp barnen på det sätt de anser vara bäst för varje enskilt barn, säger Anna Karin Länta.                           

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!