Forskare och jojkare från hela världen möts

I går invigdes en internationell musiksammankomst vid Ájtte fjäll- och same­museum.
Forskare och jojkare från olika delar av världen möts för att lära av varandra.
Det blir workshops, föreläsningar och jojk-konsert.

JOKKMOKK2006-09-08 06:00
Musiketnologer från 20 olika länder i Europa och Kanada har samlats i Jokkmokk för att delta i ett etnologiskt musikseminarium som pågår under veckan. I går invigdes sammankomsten i hörsalen vid Ájtte fjäll- och samemuseum.
- De flesta är forskare och doktorander som studerar hur människor använder musik och vilken funktion den har. Det blir allt från urtidsmusik till hip-hop. Det är roligt att Ájtte får vara en mötesplats och mycket spännande kan uppstå i sådana här möten, säger Per Niila Stålka vid Ájtte museum, projektledare för jojk-arkivet.
Det är första gången det årliga seminariet ESEM, (The European Seminar in Ethnomusicology), hålls i Sverige. Presidenten Giovanni Giuriati och museichef Kjell-Åke Aronsson höll invigningstal. Birgitta Nilsson från turistbyrån var också med och välkomnade de internationella beökarna. Hennes jämförelse av att Japans befolkningsmängd per kvadratkilometer skulle motsvara halva världens befolkning i Jokkmokk framkallade skratt. Efter en jojk av Per Niila Stålka tog kanadensiskan Beverly Diamond, en av världens främsta musiketnologer, över åskådarnas blickar med filmvisning där ljudet såklart var det centrala.
Några av de främsta jojk­forskarna finns med, däribland Ola Graft från Norge som är den enda doktoranden i jojk.
Under de kommande dagarna blir det föreläsningar och workshops där jojkare möter forskare.
Fredag kväll blir det jojk-konsert i kyrkan med Inga Juuso från Norge, Jörgen Stenberg från Malå, Krister Stoor från Umeå och Per Niila Stålka. ­Pieras-Per-Ánne Ristin från Karasjokk i Norge deltar också.
- En riktig storjojkerska som är väldigt duktig, säger Per Niila Stålka.
Lördag kväll avslutas musikdagarna med middag i kåtorna vid Polcirkeln innan deltagarna åker hem nästa dag.
Arrangör är The Swedish National Collections of Music i samarbete med Ájtte fjäll- och samemuseum.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om