Det är Jokkmokk som verkligen gäller för dig, eller hur?
– Absolut! Visst är det så. Jag brinner för Jokkmokk och jag brinner för att kunna ge tillbaka till min hembygd. Vi vill leva här och jag vill verkligen försöka att dra mitt strå till stacken för att kanske göra det i alla fall lite bättre för oss som bor här. Jokkmokk kommer alltid först.
Du har kommit långt i dag men hur började alltihop?
– Jag har min far att tacka för en hel del. Jag fick tidigt börja jobba åt honom och jag fick också tidigt vara med på byggmöten, möten med kommunrepresentanter och liknande. Det lärde jag mig mycket av, hur det fungerade liksom i teorin, vad du måste göra innan ett projekt kan bli "på riktigt". Jag fick en viktig ingång. När pappas firma gick i konkurs så öppnade jag eget 1997.
Vad har du för bakgrund?
– Jag utbildade mig till installationselektriker men jag gick även skolan för att bli signalreparatör åt SJ, men det blev inget av det. Jag har även varit i butiksbranschen tillsammans med min syster då vi drev TT:s elbutik (där vi sitter nu).
Det rullade på bra redan från början..?
– Jo, och vi hade lite flyt på vägen för när Vattenfall delade upp sig med en gren för ägande och en för utförande 2001 så fick vi det allra första ledningsjobbet i Sverige åt dem i Kitajaur. Vi räknade hem det jobbet och hade arbetskraft med erfarenhet från linjebyggnad. Lapplands Eltjänst drog även, bland annat, 70 mil fiber för IT Norrbottens räkning över hela Norrbotten.
Du har en förmåga att ligga ett steg före, eller..?
– Det har alltid varit så för mig att jag hoppat på spännande saker. Jag kan inte låta bli. Det snurrar alltid någonting i mitt huvud och om jag ser någonting så är alltid min första tanke om och hur jag kan göra det där lite bättre. Det kanske kan ses som min alldeles egna affärsidé (skratt).
Du har aldrig missat?
– Oj, naturligtvis har jag åkt på backjobb jag också. Men samtidigt så vet du ju aldrig om myren bär dig förrän du går ut på den. Och går du aldrig ut så vet du inte om du tar dig över. Det är en bra liknelse, tycker jag.
Har du något eller några exempel på lyckade satsningar?
– Vi hade både linjemontage och installation. Vattenfall fick problem när de skulle bygga nya nätstationer. Då började vi tillverka stationerna och vi sålde nog ett 100-tal till Vattenfall innan kravbilden på utförande blev för svår för oss att nå. Vi var också tidigt ute med vindkraftetableringar. Vi började göra egna vindmätningar och vi var, bland annat, på Kaltisberget en julafton. Detta ledde vidare till att stora OX2 köpte ett annat projekt i Gällivare kommun av oss och där vi fick med i affären att utföra eljobben också.
Finns det fler exempel?
– Jag vet inte .., men vi köpte en egen grävmaskin för att gräva under linjearbetena, det fanns ingen som riktigt tordes köra åt oss. Det var även svårt att hitta personal. Då initierade vi till den eldistributionsutbildning som fortfarande finns kvar vid Kunskapens hus i Jokkmokk. Jag kan som inte låta bli..., min fru brukar säga "jaha, är det dags nu igen.." (skratt).
Vindkraften?
– Vi var tidigt ute här också och byggde elnätet för Skelleftekrafts första turbiner i Arjeplog redan 2005 och fortsatte i Blaiken med tre etapper. Vi var oprövade men lyckades bra och i dag har vi stora jobb, inte minst i Markbygden men vi har även varit i Norge, exempelvis.
Hur ser då framtiden ut?
– Vi håller som bäst på med en nyetablering av en serverhall för elintensiv verksamhet. Vi kommer att ha kapacitet på 200 megawatt. Facebook i Luleå har 150, så det blir stort och kapaciteten kan, förhoppningsvis, locka kunder till oss. Det blir på min egen mark en bit utanför Jokkmokk och det känns jättespännande. Vi är just nu inne i arbetet med detaljplanen för området. Sedan har jag och Leif Öhlund (Jokkmokks Tenn) ett stugprojekt i Kvikkjokk där vi även hoppas kunna fortsätta att göra bra saker för byn och för turismen i området. Vi har varit cirka 65 anställda som mest och i dag är vi ett 40-tal och vi ska hålla kvar verksamheten här i Jokkmokk, det är här vi ska leva och verka. Det finns inget så roligt, givande och tillfredsställande som att kunna göra någonting bra för Jokkmokk. Jag hoppas jag kan fortsätta med det ytterligare många, många år.
"Det känns rätt att kunna göra bra saker för Jokkmokk"
Han har svårt att släppa en idé och det dyker upp nya idéer hela tiden. Hemkommunen Jokkmokk står hela tiden i centrum även om Tony Sundberg driver projekt i Piteå, i södra Sverige eller utomlands.
Tony Sundberg vill värna om, och göra sitt, för att ge tillbaka till sin hembygd och bidra till utvecklingen.
Foto: Ludvig Wästfelt
Tony Sundberg
Ålder: 54 år.
Familj: Hustrun Anna-Karin, barnen Alva, 21 år, Elias, 18 och Elvin, 16.
Bor: Villa i Jokkmokk.
Kör: Volvo och skoter.
Äter: Makaroner och Jokkmokks Korv.
Dricker: Mineralvatten och en kall öl ibland.
Bolag: Lapplands Elnät, Lapplands Eltjänst, Lapplands Kraft, Datacenter i Jokkmokk, Kvikkjokks Stugor.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!