Fjällträdgården - en av de utvalda
Fjällträdgården i Jokkmokk är en av 14 utvalda jubileumsträdgårdar, och den nordligaste, som förbereder firandet av botanisten Carl von Linnés lappländska resa för 300 år sedan. Därför blir det även en specifik Linné-utställning och ett etnologiskt symposium vid Ájtte fjäll- och samemuseum i sommar.
- Det är ett gyllene tillfälle med en enorm marknadsföring i hela landet. Vi hoppas att det blir ett lyft och att intresset växer och lockar fler än några tusen besökare som brukar komma. Programmet är inte klart än men det blir olika visningar och teman efter Linné med berättelser om hur han namngav växterna och hur dessa användes, säger Kjell-Åke Aronsson, chef vid Ájtte fjäll- och samemuseum.
Trädgårdsmästaren är redo
Trädgårdsmästaren Engla-Mari Lundgren är en av dem som ånyo börjar sin anställning vid fjällträdgården nästa månad.
- Det är roligt. I år får vi se vad det blir. I fjol gjorde vi en sommaräng och så har vi utvidgat fjällsippheden, en växt som Linné också tyckte mycket om. Jag har anlagt en del nya rabatter med växter som fungerar här, till exempel daldockor, trollius och riddarsporrar, säger Engla-Mari Lundgren som fått sadla om från trädgårdsväxter i Nyköping till fjällväxter då hon flyttat hit.
Den totala ytan i årets jubileumsträdgårdar, från Skåne i söder till Jokkmokk i norr, är 3.108.600 kvadratmeter vilket är lika stort som 434 fotbollsplaner.
Inför sommarens jubileum har en arbetsgrupp vid Ájtte fjäll- och samemusem gjort en särskild vandringsutställning om Linné. Men premiärvisningen blir i Lycksele, då Ájtte samordnar Linnéfirandet med Västerbotten. Den 10 juni har utställningen premiär i Lycksele, samma datum som Linné anlände dit för 300 år sedan.
- Efter midsommar kommer den till Ájtte, kring vecka 28 då Linné passerar här officiellt, för att visas under hela turistsäsongen fram till augusti. Under Linnéveckan blir det olika program innan det etnologiska symposiet börjar, säger Kjell-Åke Aronsson.
Linnés lappland
Under två dagar i mitten av juli blir det alltså idel kunskap som ska spridas i ett symposium med namnet Linnes Lappland: Människorna och naturen vilket skildrar mötet med samerna, deras kunskap och nyttjande av naturens resurser. Linnés anteckningar om folkliga seder, föreställningar, växt- och djurbenämningar samt omgivningens natur påminner om dagens etnologiska forskning. Symposiet är ett samarrangemang med NAPTEK, Linnésamfundet polcirkeln, Sametinget och Ájtte museum.
Därefter startar de traditionella Linnédagarna i Kvikkjokk den 20-22 juli, med extra jubileumsfirande i år.
Fakta
Ájtte fjäll- och samemuseum har ansökt om 250.000 kronor i bygdemedel till årets Linnéfirande vilket kommunstyrelsen tillstyrkt, liksom ansökan om 320.000 kronor till upprustning av barnens rum.
w Totalt söker museet om 950.000 kronor i bygdemedel, bland annat för att bearbeta samlingen efter filmaren Stig Wesslén.
w Totalt söker museet om 950.000 kronor i bygdemedel, bland annat för att bearbeta samlingen efter filmaren Stig Wesslén.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!