Det är ett extremt sällsynt fenomen som upptäckts kring Svartberget mellan Harads och Nattavara. En varghybrid – en parning mellan varg och hund. Det är en hane som vandrat in från Finland eller Ryssland och den har fått namnet Svartbergshybriden.
Den har inte siktats på två och en halv vecka och enligt Norrbottens länsstyrelse kan den nu vara precis varsomhelst. Man tappade bort spåret på grund av barmark och sedan nysnö.
– Det är väldigt ovanligt att det sker en sån här hybridisering. DNA som lämnats på ett renkadaver visar på tydliga inslag av hundgener men av spåren att döma så beter den sig mycket som en varg, och en varg vandrar kring 2-3 mil per dag, säger Alexander Winiger, rovdjurshandläggare.
Varghybrider har bara konstaterats en enda gång tidigare i Sverige. 2017 föddes en kull i Södermanland efter parning mellan varg och hund.
Svartbergshybriden är den första någonsin som vandrat in i landet, vilket gör den unik.
– Det är inte bra att hund och varg parar sig. Hundar är inte anpassade för att leva i det vilda så man vill bevara vargens beteende och gener i högsta möjliga mån. De ska inte beblanda sig, säger Alexander Winiger, rovdjurshandläggare vid länsstyrelsen i Norrbotten.
Kullen i Södermanland avlivades men man fick även vissa lärdomar som kan ge en ledtråd till hur Svartbergshybriden ser ut.
– Ingen har sett den utan vi har bara spår att gå på. Det man såg i Södermanland var att många var svarta i kullen, det var på så sätt man insåg att något var på tvären. Men vi vet inte om det kommer stämma in på den här hybriden, säger han.
I väntan på nya observationer att gå på forskar länsstyrelsen nu på var exakt den här hybriden har sitt ursprung. Det genetiska spåret leder mot en region i sydöstra Finland som angränsar till Ryssland. Där finns även ett domstolsbeslut från tidigare i år som förstärker misstankarna.
– En jakt som skulle ta bort en hel hybridflock inhiberades av domstol så den jakten fullföljdes aldrig. Därmed kunde de kanske vandra vidare. Det är ett väldigt intressant spår att följa upp. Vi hoppas att vidare analys ska ge svar exakt var Svartbergshybriden kommer från, säger Alexander Winiger.
Han uppmanar nu allmänheten att vara observant och dela med sig av eventuella spår, helst via appen Skandobs.