Nästan alla inbjudna 300 delegater från olika folkgrupper och världsdelar har kommit för att delta i urfolkskonferensen moder jord. Men några personer från bland annat Kina och Etiopien saknades. De fick inget visum.
- Svenska ambassaden har stoppat dem och bryr sig inte om våra garantier för biljetter och uppehälle. Motiveringen är att de inte har ekonomiska resurser, alltså att de är för fattiga och kanske stannar här då de kommer till rika Sverige. Jag tycker att det är rasism. Andra ska inte bestämma om, var och när vi ska mötas för att diskutera våra frågor, säger Ol-Johán Sikku, ordförande i Slow-food Sápmi och en av talarna som invigde konferensen vid lunchtid och fick starka applåder.
Delegater presenterar sig och berättar kort om sitt folks situation, exempelvis om svåra förhållanden för urfolk i Brasilien som diskrimineras och saknar rättigheter, och att detta möte betyder mycket. Bland annat nämns att värdet av urfolkens kunskap är en ekonomisk potential, att kultur och traditioner innebär alternativ med en hållbar utveckling. Att småskalig, naturlig matproduktion även producerar hälsa och därmed liv.
Svenska i minoritet
Hörlurar finns att låna. Talarna översätts direkt till engelska, spanska, franska, ryska, portugisiska eller samiska.
- Svenskan blev plötsligt ett minoritetsspråk. Det är en härlig känsla att samiskan tagit över. Många undrar varför men svaret är enkelt; samiska talas i fler länder än svenskan, säger Nils-Henrik Sikku, projektkoordinator.
Utbyta kunskap
Förutsättningarna för att bevara natur och kultur samt samspelet mellan människor, marknad och miljö är några ämnen som ska diskuteras fram till söndag. Att utbyta kunskap, som annars riskerar att försvinna i takt med att den moderna matindustrin tar över allt mer, och ta del av andras erfarenheter är prioriterat. Surasit Donjaipraiwan från norra Thailand menar att det handlar om överlevnad.
- Inte bara för människor utan för allt i världen. Det är ett väldigt speciellt möte med folk från hela världen. Jag tror vi kan lära av varandra för att kunna förändra. Mat är kultur och alla måste äta. Industrin hotar att ta över. Att få miljövänlig energi är en stor utmaning, säger han.
Seminarier, workshops och miniseminarier varvas under helgen. Sofia Jannok och Simon-Issát Mariainen var de stora artisterna då den officiella invigningen hölls i går kväll. Utanför tältkåtorna är det mat- och hantverksmarknad som fortgår hela helgen, liksom nöjesutbudet.