Energibranschen grillades

Behövs kärnkraft? Det var en av frågorna som ställdes av Bokenskolans elever som kallat landets kraftbransch och myndigheter till energidebatt under tisdagen.

Taggade. Cecilia Enlund, Maja Eriksson och Sebastian Rodén, eldistributionsprogrammet årskurs två, såg fram emot att ställa elbranschens folk mot väggen i miljöfrågor. Att spara är elevernas eget framtidsförslag. Foto: Agneta Nyberg

Taggade. Cecilia Enlund, Maja Eriksson och Sebastian Rodén, eldistributionsprogrammet årskurs två, såg fram emot att ställa elbranschens folk mot väggen i miljöfrågor. Att spara är elevernas eget framtidsförslag. Foto: Agneta Nyberg

Foto:

Jokkmokk2010-12-10 06:00

Branschfolk från kraftbolag och myndigheter samlades i Bokenskolans aula för att debattera energifrågor med eleverna under tisdagen. Efter tre månaders förberedelser och tankevånda kring framtidens elproduktion och miljöproblem, ett moment som ingår i vattenkrafts- och eldistributionsprogrammet, var eleverna som anordnat debatten taggade att ställa sina frågor.

- De ska grillas, om kärnkraft verkligen behövs och behövs den så mycket som den används i dag? Vi vill värna om en bra miljö, säger
Sebastian Rodén, årskurs två eldistributionsprogrammet.

Klasskamraterna Maja
Eriksson och Cecilia Enlund håller med.

Det finns hopp
- Och så blir det frågor om vattenkraftens påverkan. Det är dels en skoluppgift, dels ett intresse. Det handlar om bolagens miljötänk, säger Maja Eriksson.

Elevernas slutsats i miljöfrågan är att minska egen elanvändning och utsläpp.

- Det finns hopp för framtiden. Är årets händelse prinsessbröllopet eller skogsbränderna i Ryssland? säger Lars-Ture Lindholm, lärare vid vattenkraftsprogrammet.

Gunilla Harrysson Nellevad från Svensk energi inleder med filmvisning om elproduktion, utveckling och framtidsyrken. Att elnätsutvecklingen väntas bli enorm framkom bland annat.

- En kall dag är linjerna fulla, då Forsmark kör fullt kan vi inte producera som vi vill, säger Sören Ek från Vattenfall vattenkraft.

Ronak Naden från Energimyndigheten talar om aktuell forskning och att det mest miljövänliga är att spara på el.

- Det viktiga är att energieffektivisera och att användningen av fossilt bränsle inte ökar, säger hon.

Varför elförbrukningen beräknas öka kunde inte besvaras.

- Jag vet inte, det baseras på undersökningar. Men det råder olika meningar, vissa tror att man börjar spara energi, säger Sara Sandberg, Elforsk.

På frågan om kärnkraftens vara eller icke vara uppmanades eleverna att fundera på vad som skulle finnas i stället och att det handlar om politiska beslut.

Nöjda
Efter en och en halv timme var eleverna nöjda. Mycket tänkvärt framkom även om inte allt besvarades.

- Jag visste inte att eltillverkningen påverkade så mycket globalt, säger Cherie Karlsson Springare som höll i debatten tillsammans med Bettina Grönberg, vattenkraftsprogrammet.

- Att elbilarna inte egentligen existerar, trots all reklam, var intressant att få veta, säger Tobias Larsson.

Ett bra initiativ med bra fokus i debatten och engagerade elever, tycker Birgitta Adell från Fortum som hade väntat sig fler frågor om lokal påverkan.

- Vattenkraften får ju konsekvenser, de var lite snälla där, säger hon.

Läraren Lars-Ture Lindholm håller delvis med. Giftiga frågor hade utlovats.

- De blev lite försiktiga. Men en del frågor ställdes inte då ämnet kom upp i andra svar. Annars var det riktigt bra, välförberedda elever och påläst panel. Kul, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om