När det var som värst 2018 hade man ett underskott på nästan 16 miljoner kronor. Mycket pengar för en verksamhet som bara omsätter runt 50 miljoner kronor per år.
Men nu har det ljusnat igen för den samiska skolmyndigheten, Sameskolstyrelsen. Det berättar Anna-Karin Länta som tillträdde som skolchef 2018.
– Det såg riktigt illa ut där ett tag, men nu har vi uppnått en budget i balans. De år jag har varit här så har vi haft ett idogt och nära arbete med rektorerna för att få ordning på ekonomin, säger hon.
Till skillnad från de flesta andra grundskolor så är inte kommunen huvudman för sameskolan. Det är istället staten i form av myndigheten Sameskolstyrelsen, som är huvudman för de fem sameskolor som finns i Norr- och Västerbotten.
Skolverksamheten finansieras av statligt anslag som har bestått av en bit över 50 miljoner kronor på senare år.
Vändningen för de många åren av röda siffror och dyster ekonomi, kom 2018 då regeringen beslutade att ge ett ökat anslag på 15 miljoner kronor för att täppa igen hålet i budgeten.
– Det hade såklart inte gått att vända utan det tillskottet, men även med det så har det inte varit enkelt att uppnå. De största kostnaderna är personal och fastigheter, men vi kan inte direkt kapa där eftersom vi måste ha båda för att kunna bedriva skolverksamhet. Det måste finnas lärare och det måste finnas skollokaler, säger Anna-Karin Länta.
Sameskolstyrelsen har även fått ett ökande anslag de senaste åren. Förra året fick man 51,6 miljoner kronor och de kommande tre åren kommer det bli runt 58 miljoner kronor per år.
Men styrelsen efterlyser ännu mer pengar eftersom de bland annat anser att fastighetsbeståndet har stora renoveringsbehov.
– Det ligger efter kan man säga. Något som försvårar är att vi inte får äga fastigheten utan måste hyra, och vi måste hyra just de lokaler vi redan har idag. Vi kan inte anpassa oss, vi är låsta.
I Kiruna är sameskolan dessutom trångbodd och styrelsen har gett klartecken för en utbyggnad. Men först vill de ha förändring över hur de får teckna sina hyresavtal.
– Som det är nu så får vi bara hyra sex år i taget. Vi vill kunna hyra minst 15 år i taget, annars känns det inte säkert och långsiktigt att göra en utbyggnad, säger Anna-Karin Länta.