Dumpat skräp i Jokkmokk polisanmält

Dumpat avfall i skog och mark är ett miljöproblem. I Jokkmokk polisanmäls otyget.

Magnus Vannar tillsammans med sina anställda på Jokkmokks Återvinningscentral tar hand om, och kör bort, det dumpade avfallet

Magnus Vannar tillsammans med sina anställda på Jokkmokks Återvinningscentral tar hand om, och kör bort, det dumpade avfallet

Foto: Ludvig Wästfelt

Jokkmokk2020-11-08 16:00

– Vi vill visa att vi tar detta på allvar. Dumpning ska inte förekomma i vår kommun, säger Magnus Vannar, chef på kommunens Återvinningscentral.

NSD åker med ut till en av de mindre byarna i Jokkmokks kommun. I utkanten av byn uppmärksammande allmänheten i somras att det dumpats en massa skräp och avfall på en undanskymd plats. Kommunen beslutade sig för att kolla upp det hela och fann, mycket riktigt, en stor ansamling av hushållssopor, husgeråd, kläder, papper, trä och en hel del möblemang. 

– Vi hade samråd på kommunen och beslutade att polisanmäla det hela. Det är egentligen det enda sättet att om möjligt få rätsida på problemet. Nu är det dokumenterat och nu städar vi upp det här själva så får vi se vart det hela slutar, fortsätter Magnus Vannar som själv är på platsen tillsammans med ett gäng av de anställda vid ÅVC för att städa upp och köra bort avfallet.

Om någon i förlängningen eventuellt skulle kunna bindas och fällas så skickas en faktura på kostnaderna. Problemet med olaglig dumpning är ett växande problem vilket är svårt för kommunerna att komma till rätta med. Och det kan bli kostsamt. Jokkmokk har tidigare erfarenhet av ett saneringsarbete i en annan by i kommunen. Där krävdes det, exempelvis, insatser av både grävmaskin och traktor och kostnaden landade på runt 200 000 kronor.

– Det är ju pengar som vi så väl behöver till annat men vi kommer att fortsätta med det här arbetet. Vi har plockanadgrupper i kommunen som gör ett jättefint jobb och vi har uppmanat dem att rapportera in till oss om det stöter på stora ansamlingar av skräp som de inte klarar av att ta reda på själva. Då kommer vi ut och löser det.

Det är inget direkt roligt jobb som ÅVC-personalen har att grotta i där i byaskogen. I den stora högen dyker det upp allehanda, mindre trevliga, "fynd". En stor mängd plast där matlådor och liknande produkter är ett exempel. Det är tydligt att här har den absolut enklaste vägen valts för att bli av med skräpet. Och istället för att köra till ÅVC skapas det istället ett sopberg ute i naturen.

– Vi vill bli en så ren kommun som det bara går och det handlar väldigt mycket om att få till en attitydförändring. Därför tar vi till den här metoden, även om den kan verka drastiskt men det är allas vårt ansvar att vara rädd om vår miljö. Inte minst för framtida generationer. Vi behöver alla hjälpas åt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!