Möjligheten till kapacitetsutbyggnaden har skett utan att anlägga några nya vattenkraftverket utan att uppdatera teknik för vattenkraften.
– Vi kallar det för det osynliga vattenkraftverket vilket innebär att vi underhåller och effektiviserar den befintliga produktionen på olika sätt. Det kan exempelvis handla om att producera mer fossilfri el med samma vatten i systemet genom nya vattendomar, säger Johan Dasht, chef för Vattenfalls nordiska vattenkraft.
En av anledningarna till att Vattenfall fått ut större kapacitet från sina nuvarande anläggningar är att företaget lyckats att korta avbrottstiderna i samband med underhåll.
Effektiviseringen har kunnat ske genom att Vattenfall lyckats bygga bort tekniska begränsningar, där det bland annat handlar om att få ut mer effekt från turbiner och generatorer när de byts till nyare modeller.
Till exempel har Laxede kraftverk, i Lule älv, haft en begränsad produktionen under ett antal år på grund av vibrationer men efter uppdateringen i slutet av 2021 har bolaget kunna öka effekten med 12 MW.
Även i Tuggens kraftverk och Åsele kraftverk, i Ume älven respektive Ångermanälven, har fått en ökad kapacitet med totalt 14 MW i och med uppdatering till nyare komponenteter i verken, där har bolaget bland annat bytt ut ett kylaggregat för att få ut ökad effekt.