De är först ut efter stipendiesatsningen

Här är de första examinerade lärarna och förskollärarna som utnyttjat kommunens stipendium.

Trio redo för arbetet inom skola och förskola. Kristina Nilsson, Frida Lindbäck Räisänen och Emma Johansson har sina tjänster på Västra skolan och Fjällbackens förskola.

Trio redo för arbetet inom skola och förskola. Kristina Nilsson, Frida Lindbäck Räisänen och Emma Johansson har sina tjänster på Västra skolan och Fjällbackens förskola.

Foto: Jonny Vikström

Jokkmokk2019-05-18 11:30

Emma Johansson, Frida Lindbäck Räisänen och Kristina Nilsson har klarat utbildningen under våren och nu fått fast anställning inom kommunen.

Något bevis på att satsningen blivit en succé känner de sig dock inte som. Emma och Kristina hade redan påbörjat sin utbildning när de fick stipendiet. Frida fick först besked att hon inte fått något stipendium och påbörjade sin utbildning ändå innan det löste sig.

– Den avgörande faktorn för mig var att lärarutbildningen blev möjlig på distans, säger Frida Lindbäck Räisänen, som har sin tjänst som lågstadielärare på Västra skolan och börjar till hösten.

– Samma här. Jag har aldrig haft någon tanke på att flytta från Jokkmokk. Det är ju här man har sin trygga punkt och vill att barnen ska växa upp. Men det är klart att det var en bonus, säger Kristina Nilsson.

Även hon ska börja som lågstadielärare på Västra skolan, men innan dess väntar dock en föräldraledighet.

– På något sätt känns det som att stipendiet kanske haft en effekt i alla fall. Jag och Frida är ju de första nyutexaminerade lågstadielärare som kommunen anställt på flera år, säger Kristina Nilsson.

Läs mer: Bonus och stipendium ska lösa lärarkrisen (från 2015)

Stipendiet beslutades 2015 för att lösa bristen på behöriga lärare. Det har även utnyttjats till andra tjänster där det råder brist på utbildad personal.

Stipendiet är på 3000 kronor. Det utgår nio månader av året under utbildningstiden och garanterar en fast tjänst i kommunen. Efter tre år utgår en bonus på 30 000 om man bor kvar. Hur många stipendier som kommunen delar ut varierar från år till år.

– Jag har inte heller några planer på att flytta från Jokkmokk. Men stipendiet är en bra satsning om man tänker på barnen. Att det finns personal med rätt kompetens är viktigt för barnens utbildning. Det är också en bra signal från kommunen, att man ser att det finns problem och försöker göra något åt det, säger Emma Johansson.

Hon har fått fast tjänst på Fjällbackens förskola och börjar i sommar.

– Jag fick börja med en dust om lönen. Det första erbjudandet kändes inte okej. Det skiljde ganska lite mellan min lön och de som inte är utbildade. Men efter en förhandling känns det okej. Men kommunen kanske kunde göra en satsning på lönerna också, säger hon.

I dagsläget har Jokkmokks kommun fem studenter med stipendier. Två läser till lärare, en till fritidspedagog, en till förskollärare och en till sjuksköterska.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om