Bygdemedel betalade helt byaprojekt

Kommunchef Claes Markusson hävdar att 1,5 miljoner kronor i bygdemedel skulle gå till projekt Tillväxt Vuollerim, oavsett den totala budgeten.
- De pengar som blir över går in i kommunens budget, säger han.

JOKKMOKK2006-05-12 06:00
Det är svårt att få några raka uppgifter på hur stor del av ett projekt som kan finansieras av bygdemedel. Enligt flera personer som har jobbat med saken, är dock länsstyrelsens generella hållning 50 procent, men att bygdemedelsdelen i vissa fall kan uppgå till 70 procent. När det gäller Jokkmokk är det inte alldeles ovanligt. Att finansiera ett projekt helt med bygdemedel är dock mycket sällsynt.
Enligt Jokkmokks kommunchef Claes Markusson sänktes Tillväxt Vuollerims totala budget med 700.000 kronor eftersom kommunen inte hittade full extern finansiering. Sparbanken Nord och Länsarbetsnämnden gick in med 600.000 respektive 200.000. Han hävdar att den bygdemedelspott som sökts, 1,5 miljoner, var ett fast belopp som inte byggde på någon procentsats av den totala budgeten.
Så det finns ingenting som säger att bygdemedlen ska utgöra hälften?
- Nej, det beror på hur vi skriver ansökan och hur vi själva vill ha beslutet. Det styr vi själva.
Ni har fått 1,5 miljoner från länsstyrelsen. Det innebär att hela projektet är bekostat med bygdemedel?
- Nej tvärtom, den externa finansieringen - Sparbankens pengar - är ju kvar.
Var har de och länsarbetsnämndens pengar tagit vägen då?
- Det kan jag inte svara på som du ställer frågan. Det fungerar inte så. Man gör en budget för ett projekt och har du sedan lägre kostnader, blir det ett överskott i kommunens budget. De pengarna blir ett överskott i kommunens bokslut.
Men är det inte lite konstigt att om Vuollerim är i behov av utveckling, så sänker man redan från början budgeten med 700.000 kronor. Sedan gör man slut på nästan en miljon mindre än det man haft och istället får kommunen de pengar som blir över, och som alltså kommer från Sparbanken Nord?
- Problemet var att det var två projekt istället för ett, tillsammans med Vis-projektet. Man borde aldrig ha startat ett andra projekt. Svagheten var att man inte gjorde ett projekt av alltihop.
Men faktum kvarstår, att ni har fått de här pengarna från banken och länsarbetsnämnden och att hela projektet ändå har bekostats med 1,5 miljoner i bygdemedel ...
- Nej, utan om alla de här pengarna går in i kommunens kassa, så använder man givetvis de externa pengarna först.
Men alltihop är ju externa pengar?
- Nej, bygdemedel betraktar vi som kommunens egna pengar.
Men då kan ni ju baka in dem i kommunens budget från början och det gör ni ju inte?
- Nej, det får man inte, det är begränsad användning för dem. Men till utveckling är det kommunens egna pengar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om