Bröder häpnar över åtalet

Bröderna Gunnarstedt som driver Kåbdalis skidanläggning åtalas - för olovlig skogssavverkning i den nya skidbacken och stugområdet - trots godkänd detaljplan.  Löjligt, anser de.  Regler och rutin menar Skogsstyrelsen som anmälde då avverkningsansökan saknades.

Foto:

JOKKMOKK2009-01-14 06:00
Bröderna Olof och Johan Gunnarstedt häpnade då de blev brottsmisstänkta för att ha avverkat skog på den egna marken invid skidliftarna i Kåbdalis som godkänts som planlagt område i maj. Det gäller 1,6 hektar skog som huggits bort för att rymma det nya stugområdet, kallad Blåfjell, med tillhörande lift och nedfart. "Tappar modet"
- Man tror inte att det är sant. Någon ser via sattelitbild att skog försvunnit och så kommer polisanmälan i september. Men man orkar inte ens lyfta luren och fråga vad det handlar om. Det har tagit ett och ett halvt år att få ändrad detaljplan som kostat pengar. Det räknas inte till skogsmark längre. Måste man anmäla varenda tall som fälls på varje stugtomt? Det är helt sanslöst. Man tappar modet, att sitta överhopad med papper istället för att få lägga energin på att utveckla verksamheten, säger Johan Gunnarstedt. Åtal väntar
Nu väntar åtal för brott mot skogsvårdslagen. Rättegången blir i januari. Bröderna Gunnarstedt ser det som ett enormt slöseri med skattepengar och menar att den snabba handläggningen visar att det betraktas som ett allvarligt brott då det borde finnas viktigare brottsutredningar att ägna tid åt. - Det är förbluffande, minst sagt. Här avverkar man några hundra meter från skidliftarna och så pratar man om skogsavverkning. Då skulle vi kanske åtalas för att inte ha planterat träd i skidbacken, det är inte klokt. Det känns onödigt, men jag är inte ängslig, säger Olof Gunnarstedt. Måste söka tillstånd
Enligt Björn Lehto, skogskonsulent vid Skogsstyrelsen, har det ingen betydelse att området planlagts som han inte kände till då anmälan gjordes, efter fältbesök sedan sattelitbild visat att skog försvunnit. - Man måste söka tillstånd för att få avverka. Jag såg att ansökan saknades. Det är rutin att skicka ärendet till åklagare, en regel som används striktare nu än tidigare särskilt vad gäller svårföryngrad mark som här, även om det är ett stugområde. Jag kollade med våra jurister. Så är skogsvårdslagen, säger Lehto. Han uppger att avverkning troligen hade beviljats inom några veckor om ansökan gjorts. I fjol anmälde Skogsstyrelsen nio fall av olovlig avverkning som kan ge böter. - Det är ingen brist på skog i inlandet men på sådana här projekt, säger Johan Gunnarstedt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om