Genom sitt dotterbolag Jokkmokk iron mines AB ansöker Beowulf mining hos Bergsstaten om att få genomföra ytterligare provborrningar kring den planerade järnmalmsgruvan i Kallak.
Det nya området man vill kartlägga berggrunden på är 2 212 hektar och ligger på andra sidan vattnet vid Parkijaure.
– Vi anser att det finns goda möjligheter till ytterligare järnfyndigheter i det här området. Mark- och flygmätningar i området visa magnetiska anomalier och det tyder på att det finns magnetit, med andra ord järnmalm, säger Rasmus Blomqvist, prospekteringsansvarig i Sverige och Finland för Beowulf mining.
Vad skulle det ha för betydelse för gruvdrift i Kallak?
– Det har betydelse för hur länge en gruva i Kallak kan vara i drift, större fyndigheter förlänger gruvdriften. Vid en eventuell gruvstart vet man ungefär hur storfyndigheten är i just det området man söker för och hur länge det räcker, men för att fortsätta måste man hela tiden hitta mer malm. Det har man sett att LKAB jobbat mycket med de senaste åren, säger han.
Parkijaure 7, som området heter, blir det tredje som prospekteringsföretaget söker undersökningstillstånd för. De andra två är det intilliggande Parkijaure 6 och Kallak 1 som ligger på andra sidan sjön.
Det är det sistnämnda området som Beowulf mining väntar på svar från regeringen om koncessionstillstånd, eller på ren svenska tillstånd att starta gruva.
Parkijaure 6 är ännu orört eftersom coronapandemin satte stopp för planerna att borra under förra sommaren. Man har ännu inte hunnit planera för när dessa ska genomföras.
– Det är bara för Kallak 1 vi väntar på svar från regeringen, varje område måste ha en egen process och det börjar med undersökningstillstånden där man bevisar att det finns fyndigheter, säger Rasmus Blomqvist.
Beowulf mining lämnade in ansökan om bearbetningskoncession 2013 och frågan har legat på regeringens bord sedan 2017. Den laddade frågan har genom åren bollats mellan Bergstaten, länsstyrelserna, Riksantikvarieämbetet och regeringen utan resultat.
Har ni fått några indikationer på att det närmar sig ett svar från regeringen?
– Jag kan inte svara på det, jag vet inte. Vi hoppas förstås på ett beslut så fort som möjligt på grund av de många år som gått sedan vår första ansökan, säger Rasmus Blomqvist.