Frågan om Jokkmokks kommun som en kulturell fristad kom efter ett medborgarförslag som togs upp på det senaste mötet i kommunens arbets- och tillväxtutskott (ksau). Tjänstepersonersorganisationen hade berett medborgarförslaget, som kom in i februari, och förseslog ett avslag vilket ksau valde att följa.
Henrik Blind (MP) reserverade sig.
När ärendet kom upp i kommunstyrelsen blåste dock vindarna åt ett helt annat håll eftersom ks, i enighet, valde att bifalla medborgarförslaget.
– För mig var det hela tiden självklart att vi i Jokkmokk skulle göra det här. Jag är glad att vi kunde vara eniga om beslutet. I en tid då den fria kulturen och den oberoende journalistiken utarmas alltmer måste vi stå upp för den yttrande- och konstnärliga frihet som bygger vårt samhälle. Det här känns som en ljusglimt i en värld som annars känns så mörk, säger Henrik Blind.
Ett avtal med den internationella medlemsorganisationen ICORN innebär att Jokkmokks kommun blir värd för en fristadskonstnär under två år och förväntas ta emot löpande.
Ni ser inga problem i detta?
– Nej, det finns ett kraftfullt sekretessförfarande i varje enskilt fall som betyder att ingen vet vem som kommer eller var personen hamnar. Vi vill att Jokkmokk ska göra skillnad, det visar också kommunstyrelsens beslut, konstaterar Henrik Blind.
Det finns i dag 24 platser i Sverige som valt att möjliggöra skydd för förföljda kulturarbetare.