Bättre lokal plätt än Skånepalt
Plättarna kommer från Skåne. Och palten har fraktats kring 60 mil innan den hamnar på tallriken i skolmatsalen.Det har eleverna från årskurs åtta vid Östra skolan tagit reda på. Vid matmässan bjöd de på lokalproducerad mat där gravad sik och blodplättar tillhörde utbudet.
- Vitsen är att eleverna ska få upp ögonen för var maten kommer ifrån, säger hon.
Därför har eleverna fått i uppgift att forska kring detta. Utställningen i lokalen visar resultatet: hamburgaren har rest ett varv runt jorden innan den kan ätas här, palten i skolmatsalen tillverkas i Luleå innan den fraktas till Umeå och därefter till Jokkmokk. Plättarna som serveras i kommunens skolor, äldreboenden och förskolor tillagas i Skåne.
Onödiga resor
- Äckligt, ohygieniskt, onödiga resor och för många djurtransporter är några av elevernas kommentarer kring detta.
Informationsfilmen om hamburgarens tillverkning väckte reaktioner. Köttet kommer från Sydamerika, senap och pommes frites från Holland och sesamfrön kommer från Guatemala. Varenda ingrediens är från olika delar av världen. Mjölet är det enda som möjligen kan vara svenskproducerat.
- Var maten kommer ifrån är inget jag tänkt på förut. Men det är lite ofräscht att maten har fraktats omkring så långt, säger eleven Julia Norlén.
Trots flera samtal med personal vid kommunens matleverantör Servera AB fick eleverna aldrig något svar på var fisken som serveras i skolmatsalen har fångats eller var grönsakerna har odlats.
Gick inte att följa vägen
- Jag trodde att det skulle gå att följa matens väg men det var svårt. De visste inte riktigt var allt kom ifrån. Först sade man vid Servera att plättarna kom från Europa, sedan från Skåne och sedan från Gotland. En tanke i elevarbetet är att också räkna på transporter och miljö. Vad blir egentligen billigast? Det är tragiskt att matpoolen inte kan använda mer lokalproduerad mat, som potatis till exempel, säger Anna-Karin Länta.
Filmen som visade samernas mathållning under 30-talet var en klar kontrast till dagens industriella mattillverkning.
- Det var bra filmer. Eleverna reagerade på de långa transporterna och jag tror de fick en tankeställare, säger läraren Leni Andersson.
Den allmänna uppfattningen var att skolmaten bör inhandlas i närheten. Enligt några elever är det många som låter bli skollunchen och köper godis istället.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!