Bäst bli sjuk under dagtid
Den extra ambulansen är inte längre i bruk under kvällstid. Därmed finns endast en ambulans att tillgå mellan klockan 16.00 och 09.00. Personal vid vårdcentralen får själva ringa ut sjukvårdsgruppen om det blir nödvändigt att åka iväg med akutväskan i leasingbil.
Beror på scenario
Vad händer om någon behöver ambulans då den befintliga är ute på uppdrag?
- Det beror på sjukdomsscenario och plats. SOS alarm har tillgång till helikopter. Ambulans kan beordras från Gällivare eller Sunderbyn. Vi har upprättat en lista med namn på personal, sjuksköterskor och läkare vid vårdcentralen, som valt att ingå i en sjukvårdsgrupp som kan rycka ut med akutväska och leasingbil i väntan på ambulans, säger Gitt Ström, verksamhetschef vid Jokkmokks vårdcentral.
Dock finns ingen jourlista eller beredskap för de som ingår i sjukvårdsgruppen, totalt 17 personer. Det innebär att det kan bli antingen sjuksköterskor eller läkare som finns tillgänglig.
- Det kan finnas personal som har möjlighet att åka ut från obs-avdelningen. Annars ansvarar personalen för att ringa ut folk som finns med på listan. En läkare finns alltid i beredskap, säger Gitt Ström.
Sedan årsskiftet arbetar ambulanspersonalen tillsammans med obs-avdelningen, och vice versa. Under helgerna ansvarar de även för mottagningen.
En lokal arbetsgrupp har tagit fram lösningen för att klara sparkravet om 1,3 miljoner kronor.
- Det har gjorts en översyn och omfördelning inom primärvården i glesbygd. Jokkmokk har jämförts med orter i samma storlek och med samma avstånd till närmsta sjukhus, som Pajala och Arvidsjaur, för att hålla en likvärdig kapacitet. Vi fick mindre pengar medan Arvidsjaur har fått mer. Jag tror, och hoppas, att vi kan tillgodose behovet av sjukvård under dygnets alla tider. I fjol var det bara sju utryckningar med den extra ambulansen under kvällstid, säger Gitt Ström.
Mellan klockan 09.00 och 16.00 finns alltså två ambulanser i beredskap. Övrig tid finns en bil att tillgå.
- Det är svårt att säga hur det blir. Men för privatpersoner blir det sämre, säger Gunhild Rodén, ambulanschef.
- Det är katastrofalt med tanke på de långa avstånden här. Ambulansen kan vara 20 mil bort då nästa larm kommer. Varför inte prioritera att behålla ambulansen för säkerhet och trygghet? säger polis Lars-Göran Hannler som förde talan i saken då samma ambulans drogs in år 2001.
Då fick polisen köra en hjärtsjuk patient till vårdcentralen. Även räddningstjänsten fick rycka ut. En patient avled. Ambulansen återtogs i bruk.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!