Barn levandegör historia
Den samiska barnteatergruppen Boazoarvi ger en medeltida föreställning om renskötarfamiljens flyttning från vinter- till sommarland som visas under historiska marknaden. - Det är nog mest jag som är nervös, säger ledaren Helena Holmqvist Kuhmunen under genrepet vid hembygdsområdet.
- Det är flera berättelser, som några har hört av sin mamma eller pappa eller någon annan, som vi har satt ihop till en,
berättar Lisa Maria Rassa.
I pjäsen heter hon Lisa-Marja. För det handlar om förr i tiden. Áhkko (mormor) Elle-Ristin har blivit änka och får leda renrajden själv, med hjälp av barnen. Det är dags att flytta från skogslandet till sommarfjället. Det gäller att ta sig över strida vatten under vandringen mot fjällen. Väl framme slår de läger i kåtan och turas om att vakta renhjorden mot rovdjur. Men lille Isak kan inte sova. Han är rädd för björnen.
- Jag har tappat mina tänder. Är det någon som har sett dem?, frågar áhkko då det är dags att äta goáste mális, en soppa kokad av fjolårets torrkött.
Helena Holmqvist Kuhmunen, som leder barngruppen och spelar áhkko, förklarar att löständerna förr gjordes av renkäkar. Och när det var dags för tandborstning användes en björkkvist.
En dag på 1600-talet
Föreställningen visar en dag ur livet för en samisk familj under 1600-talet. Barnen har improviserat fram händelseförloppet själva.
Hur var livet förr?
- Inte som nu, säger Lisa Maria Rassa.
Men riktigt hur det var, eller om det var bättre förr, vet de inte. Däremot vet de vad de tycker om att spela teater.
- Det är så roligt. Det är så mycket att göra, säger Lovisa Holmqvist som spelar lilla syster Ristin i pjäsen.
Eva-Lena Kielatis agerar storebror Lars-Anders och Sofia Engström spelar papparollen medan 6-årige Isak Holmqvist är lillebror, som han är i verkliga livet.
Barnen var lite frusna efter genrepet. Men då det väl blir dags att agera inför publik tänds elden i pjäsens kåta. Barnen är dock inte särskilt nervösa inför måndagens premiär.
- Det är nog bara jag som är nervös för att något ska bli fel, säger Helena Holmqvist Kuhmunen.
Men några av Sameskolans elever och lärare, som var publik under genrepet, verkade nöjda med vad de såg.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!