Det finns en begäran hos länsstyrelsen från markägaren Johan Granberg om skyddsjakt efter älg på en fastighet.
Tio älgar handlar det om i begäran.
– Vi har enorma skador på skogen, älgarna äter upp allt. De har ingen mat och det är för många individer, säger Johan Granberg.
Skyddsjakt på älg, det är inte vanligt, uppger Erik Gustavsson, vid naturresurs- och rennäringsenheten hos länsstyrelsen
– Men vi hade ett par fall i länet ifjol, då på östra sidan av Norrbotten, säger han.
Länsstyrelsen är medveten om att skog i Tjåmotistrakten,Jokkmokks kommun, under årens lopp åsamkats stora skador via älgars bete.
– Det kan till exempel orsaka stora skador om det kommer in kor med kalvar. Korna böjer ner toppar och grenar för kalv att beta, beskriver Erik Gustavsson.
Såväl i Tjåmotis som i Arjeplogstrakten har älgar märkts för att man ska kunna se hur de vandrar.
Ett problem med vandringsälgar är att de inte är på plats under älgjakten, men dyker upp för att beta när det är grönt ljus, om man säger så.
Det här vittnar för övrigt Johan Granberg om. Sareks nationalpark i grannskapet kan vara en hemvist åt älgar, och där får man inte jaga. Annan tid äter älgarna på markägarnas skog igen.
– När älgarna återvänder mot nationalparken orsakas de värsta skadorna, de äter bark från stora träd, trettio, fyrtio år gamla träd. Älgarna måste överleva, men skogsägare drabbas, säger Granberg.
Tjänstemän från länsstyrelsen har besökt den berörda fastigheten i Tjåmotis och även områden intill. Förekomsten av älg bedöms som låg, med låg andel färska skador, enligt länsstyrelsen.
– Det var två älgar, säger Erik Gustavsson.
I jaktförordningen talas om att man under vissa förutsättningar kan få fatta beslut om jakt för att förhindra allvarlig skada på bland annat skog. Men eftersom älgtätheten i området denna vinter verkar vara väsentligt lägre än tidigare så beviljas inte skyddsjakt, meddelar myndigheten.
Länsstyrelsen säger sig vara medveten om "det mycket allvarliga skogsskadeläget runt Tjåmotis...", som saken uttrycks. Myndigheten tillägger att den också är medveten om att en låg älgförekomst just nu inte löser frågan på sikt.
Länsstyrelsen vill finna en lösning ihop med Naturvårdsverket, Skogsstyrelsen, markägarna och samebyarna i området. En hållbar lösning på skogsskadorna, det är vad länsstyrelsen vill se, heter det.
Johan Granberg överväger emellertid att överklaga beslutet för att få en skyddsjakt till stånd.