Seminariet arrangeras av Regionalt samverkansforum, RSF. Tanken med seminariet var att öka kunskapen om den säkerhetspolitiska utvecklingen i Arktis. Ett område där det sker en ökad verksamhet – främst från Ryssland.
– Det är klart att Arktis är den del av den delen av Europa vi lever i och det är så att det sker en upprustning i den arktiska regionen och en ökad verksamhet på den ryska sidan. Det handlar om etablerande av nya baser, nya typer av missilsystem – en ökad aktivitet på olika sätt. Sedan har vi sett också annekteringen av Krim i strid mot internationell lag och folkrätt. Därför är det viktigt att vi agerar utifrån den nya säkerhetspolitiska situationen och det gör vi dels nationellt men också med Norge och Finland i det här fallet genom övningsverksamhet, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S).
Varför är det viktigt att samarbeta kring arktis?– Därför att Arktis är en region som har ett ökat säkerhetspolitiskt intresse och som också har ett ökat militärstrategiskt intresse. En hård kärna av militär förmåga både nationellt och tillsammans med exempelvis Norge och Finland är en viktig säkerhetspolitisk signal. Därför är den övningsverksamhet som sker veckovis på flygvapensidan med “cross border training” viktig i den här delen av Sverige och Norden, säger försvarsministern.
– Kombinationen stora klimatförändringar och ett försämrat säkerhetspolitiskt läge i vår omvärld och att geografin, eller geopolitikens återkomst gör att den här regionen blir viktigare och viktigare. Från Svenskt perspektiv vill vi sträva efter att det ska vara ett område som kan fortsätta att präglas av samarbete och samförstånd. Att det inte ska bli ett militärt högspänningsområde. Det är farligt för oss om det skulle bli det, säger Karin Enström, Moderaternas utrikespolitiska talesperson.
På seminariet fanns Mikael Frisell, regementschef på I19, enligt honom har utvecklingen i Arktis tidigare hamnat i skymundan.
– Nu är det dock annorlunda. Det är ett ökat intresse för Arktis och Nordkalotten. Det är bra och nödvändigt, säger han.
– Arktis skulle kunna bli en framtida friktionsyta mellan väst och Ryssland med risk för incidenter som övergår till en kris eller en konflikt. Med det konstaterande så är det självklart att Sverige måste ha Arktis som ett strategiskt intresse för vi finns ju där vi finns och vi kommer att dras in i en konflikt i Arktis – om det blir en sådan – oavsett om vi vill det eller inte.