Skyhöga kostnader för individ- och familjeomsorg

Individ- och familjeomsorgen blöder pengar. Årskostnaden på 31 miljoner är närmare dubbel mot vad den borde vara. "Vi ger inte upp", säger IFO-chefen Maria Eriksson.

Jokkmokks kommuns individ och familjeomsorg, IFO, blöder pengar.

Jokkmokks kommuns individ och familjeomsorg, IFO, blöder pengar.

Foto: Ludvig Wästfelt

Jokkmokk2021-11-24 09:30

Frågan om det faktiska kostnadsläget har beretts av kommunens ekonomichef Axel Landström som konstaterar att läget är anmärkningsvärt. I korthet har Jokkmokk högsta kostnadsläget per innevånare för individ- och familjsomsorg i landet jämfört med kommuner i likvärdig socioekonomisk situation.

Det kan samtidigt konstateras att socialnämndens verksamheter har ett minus på cirka 12 miljoner kronor gentemot budget vilket i sin tur måste kompenseras i andra verksamheter.

Läget är akut ansträngt och socialtjänsten har på politikens uppdrag genomfört en utredning gällande IFO:s verksamhet och kostnadsläge som nu har redovisats. Sammanfattningsvis konstateras det att:

Externa placeringar av barn och unga i förstärkta familjehem är den stora anledningen till kostnadsbilden. Dock har den kostnaden minskat något under 2021.

Istället har kostnaderna för vuxna ökat via kostnadsdrivande, enskilda ärenden.

Hög personalomsättning och misslyckad rekrytering innebär konsulter via bemanningsföretag som kostar upp till tre gånger mer än en fast anställd.

Högt tryck på inkommande ärenden av alltmer komplex natur med ökat krav på tid för handläggare som inte räcker till.

Brist/avsaknad av förebyggande arbete.

Maria Eriksson är självklart medveten om den ansträngda situationen.

– Det är helt rätt det som har gjorts och görs. Verksamheten kostar för mycket och så behöver det inte vara. Men vi brottas med en icke-rekrytering som är otroligt svår. Det är absolut inget fel på de som jobbar, de gör ett jättebra jobb. Konsulterna gör också att vi har fått bättre kontroll och långsiktighet. Den värsta paniken är borta men mycket finns kvar att göra, och det driver kostnader.

IFO har under året haft en ekonomisk överrock av kommunchef och ekonomichef men nu förslås i ks att ekonomiska beslut återgår till verksamheten. IFO tillsammans med kommunchef ska även omgående ta fram en handlingsplan.

I socialtjänstens utredning pekas brist på samverkan ut som något som skapar frustration.

– Lösningen är att få stopp på inflödet av ärenden. Tidiga åtgärder behövs via samverkan med mödravårdcentral, barnavårdscentral, förskola och skola. Det handlar om föräldrarna och stöd till dem plus skapande av miljöer och aktiviteter för unga, konstaterar Maria Eriksson som trots allt är optimistisk.

– Vi har goda förutsättningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!