Anställda flyr värmeverket
Nästan alla anställda vid Jokkmokks värmeverk har slutat det senaste året.Ledningens brist på kompetens och totala dominans är orsakerna.- Det var nog att brottas med tekniken. När man ska brottas mot ledningen också går det inte att jobba kvar längre, säger Kent Lundmark som sagt upp sig efter tolv års tjänst.
- Den psykosociala arbetsmiljön var knäckande. Det var en kuvad stämning redan när jag började. Jag bestämde till sist att säga upp mig men det var inte roligt. Det var en kämpig tid och det tog ett tag att komma upp på banan igen rent psykiskt, säger Mats Genell, värmeverkets produktionschef från hösten 2000 fram till våren 2004.
Försökte få bort
Enligt honom försökte VD:n få bort honom från posten eftersom han inte följde direktiven utan att ifrågasätta, bland annat om arbetsmiljölagar som inte följdes. Efter att han i ett öppet brev till styrelsen framfört kritik mot VD Claes Marcusson samt gett förslag till förändringar inom organisationen möttes han med flera månaders tystnad. Kritiken togs aldrig upp.
Samtliga uppger att det är ledningens totala dominans i kombination med okunskap om driften som ställer till problem och gör arbetssituationen ohållbar. Detaljstyrning och tydligt favoriserande bidrar också.
- Ledningen har drivit bort all kompetent personal. De lyssnar inte och man motarbetas hela tiden. Till exempel bromsades underhållet av panncentralen som ska göras varje sommar. Till sist var jag tvungen att ta saken i egna händer för jag vet vad som händer i februari om det inte funkar. Det är nog att brottas med tekniken utan att behöva gräla med ledningen och brottas där också. Det går inte. Dessutom pågår någon sorts KGB-verksamhet där det gäller att passa in på fikarasterna hellre än att utföra ett bra arbete, säger Kent Lundmark som slutat efter flera års anställning.
Missunnsam
- Det är en riktig soppa. Arbetsledningen är missunnsam, okunnig och misstänksam. Jag trivdes med själva jobbet och funderade länge innan jag slutade, säger Peter Nyström efter tio års tjänstgöring vid värmeverket.
Flera möten mellan anställda och styrelsen har hållits vid värmeverket, utan någon förändring. Men under våren anlitade styrelsen en konsult för att reda ut problemen och bringa klarhet i vad som egentligen är fel. I mitten av augusti ska rapporten presenteras.
- Jag förstår delvis varför många har slutat och har mina funderingar. Efter ett års anställning har jag börjat se och uppfatta en del saker men jag vill inte gå ut med mina åsikter än. Att det blir så här kan ha många orsaker. Klart att det inte kan vara bra när folk slutar men jag vill inte kommentera förrän jag får del av konsultrapporten, säger produktionschef Stig Filppa.
Kuriren har försökt att nå Claes Marcusson och styrelseordförande Inger Wikman för en kommentar, utan resultat. Kommunalrådet Sixten Eriksson medger att han hört en del kritik mot värmeverket. Han tror inte att arbetsledningen har några brister eller att det skulle vara orsaken till att många har slutat.
Har förtroende
- Jag har förtroende för ledningen. Problem ska först och främst tas upp i styrelsen. De som har slutat kanske inte har läst värmeverkets befattningsförteckning, som är bra och utan oklarheter. Som anställd får man inte alltid som man vill men inte behöver man sluta för det. De kanske ville syssla med något annat, säger Sixten Eriksson.
Vill inte nämna
Han uppger att han skummat igenom konsultrapporten som ännu inte offentliggjorts. Vilka förslag till förändringar som lämnats vill Sixten Eriksson inte nämna.
Meningarna om hur arbetssituationen vid värmeverket påverkar driften under kommande vinter går isär. Mats Genell och Kent Lundmark är oroade för fjärrvärme-abonnenternas skull då alla erfarna, utom en, har slutat och det tar tid att lära upp nya. Produktionschef Stig Filppa anser dock att bolaget klarar att hålla värmen i vinter med den personal som finns och de nya som tillträder i höst.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!