Anders Nygårds lämnade sitt jobb som kommunchef på Jokkmokks kommun i april 2016. Ett år senare tillträdde han som controller på Sameskolstyrelsen i Jokkmokk. Och redan när det var dags för den första, obligatoriska, lönerevisionen ytterligare ett år senare så slog de honom att det här fanns ett jämställdhetsproblem.
– I samma kontorsrum som jag sitter Greta, min kvinnlig kollega, med samma typ av tjänst och arbetsuppgifter. Hon har likvärdig utbildning och bakgrund – men ligger under mig i lön. Det kändes inte alls bra i magen, det var snett. Så jag tog ett resonemang med min chef att jag ville avstå min löneökning till förmån för min kollega. Jag ville att vi skulle ha samma lön, helt enkelt.
Anders Nygårds hade inga problem med att få sin chef att gå med på det ovanliga upplägget och efter ytterligare två revisioner, och en nyligen avslutad, så var målet uppnått. Nu har Anders Nygårds och Greta Blind lika lön.
– Det känns jättebra. Jag arbetade mycket med jämställdhetsfrågor under min tid på Jokkmokks kommun men då handlade det uteslutande om avdelningar eller stora grupper som skulle påverkas i jämställdhetsfrågor. Det här blev min möjlighet att konkret påverka min egen situation och omgivning. Jag är tacksam över att vi kunnat tala öppet om detta.
Greta Blind känner också glädje över den uppnådda målsättningen men hon ser även andra värden som kommit ut via Anders Nygårds initiativ.
– Lika lön är en sak men här värderas ju även dina kunskaper, din kompetens. Det är nog så viktigt. Jag hoppas att Anders har inspirerat fler att reflektera, säger hon.
Att det finns underliggande strukturer som fortsatt påverkar och styr löneutveckling hos kvinnor respektive män är något som Anders Nygårds är mycket väl medveten om. Och han önskar verkligen att detta kan förändras.
– Vi sitter i samma rum med samma förutsättningar. Det går kanske att hävda min erfarenhet då eftersom jag arbetat längre. Men samtidigt har hon en fräschare utbildning och ett helt annat teknikmedvetande, exempelvis, som borde värderas. Att vi nu gjort det här är även ett statement från Sameskolstyrelsen att de aktivt arbetar med jämställdhet, konstaterar Anders Nygårds som även vill utmana sina manliga kollegor att agera.
– Det löser inte alla problem men det kan vara en nog så god dellösning.