Älven ger för lite ström
Forskning från Luleå tekniska universitet och Vattenfall som leder till 20 procent mer elström från Luleälven - utan att röra naturen. -Det är fullt möjligt men det händer för lite, konstaterar socialdemokraten Roland Boman.
Inblandningen i utländsk energimarknad från det statliga svenska bolaget betraktades åtminstone i början som kontroversiell i svenska debattörers ögon. Bolaget borde i stället satsa hårdare i hemlandet, löd ett omdöme.Fast i Vattenfallskommunen Jokkmokk har åtminstone Roland Boman inga invändningar mot att staten lägger pengar i Storbritannien. -Det behövs en förnyelse av Englands energisystem, säger han.Däremot imponeras han inte av Vattenfalls förmåga att få ut mer energi ur Luleälven. Bolaget har ett program för förnyelse i kraftstationerna.- Ta Akkats här i Jokkmokk. Nu bygger man i princip en ny kraftstation och får bara ut fem procent mer. Akkats är 30 år och tekniken som installerades är 50 år. Du kan ta vilken teknik som helst så har det naturligtvis skett mer över så lång tid. Den som står med en gammal oljepanna skulle aldrig satsa på 50 år gammal teknik. Kärnkraft tar nu ut mer. När det gäller värmepumpar kan du se en liknande utveckling. 15-20 procents bättre utbyte borde naturligtvis vara en målsättning vid sådana här insatser, säger Roland Boman.Kunnandet på plats
Det svar Vattenfall brukar ge är att man låg så bra till tekniskt när tekniken installerades att det inte skett något stort hopp framåt, återger Roland Boman.-Nog var det ju så att sådana som Asea experimenterade ihop med Vattenfall och här fanns Kvaerner och något amerikanskt bolag. Nu finns ingen våldsam utbyggnad av vattenkraften i västvärlden, och det sker väldigt lite för att hitta bättre teknik, anser han.För några år sedan inledde socialdemokrater i Norrbotten en bearbetning politiskt för att få loss pengar till omfattande forskning vid Luleå tekniska universitet kopplad till nya lösningar. Det blev inte vad Roland Boman hoppats på.Om forskningen för effektivare vattenkraftsteknik drogs igång tar det ändå många år innan den kan installeras, bedömer han. Det är alltså hög tid, resonerar Roland Boman.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!