Alla krogar serverade berusade

Samtliga krogar serverade alkohol till kraftigt berusade personer som raglade och sluddrade vid en kontroll som utfördes av anlitade skådespelare.
- Där finns en del att jobba med, säger David Hofverberg, drog- och alkoholsamordnare som informerade politikerna om drogsituationen i lokal Ája förra veckan liksom folkhälsoinstitutet med flera.

JOKKMOKK2007-06-12 06:00
Kommunen anlitade skådespelare för att göra en koll av krogarnas policy angående alkoholservering för en tid sedan.
- Trots att de raglar, låtsas var nära att somna och sluddrar så blir de serverade alkhohol vid sex ställen av sex möjliga. Där finns en del att jobba med, säger David Hofverberg, kommunens samordnare i alkohol- och drogfrågor.
Däremot klarade krogarna testet med att inte servera alkohol till minderåriga bättre. Två av tre ställen nekade nyblivna 18-åringar att köpa alkohol då de inte kunde visa legitimation. Yngre personer får inte delta i testet då det kan uppvigla till brott.
Nu har en ny metod startats upp för att komma tillrätta med problemet. STAD-metoden riktar sig till vakter, krögare och personal som utbildas i alkohollagen, konflikthantering, medicinska effekter av alkohol samt hur våldet relateras till krogen i syfte att få en bättre krogmiljö.
- Det är första steget. Det andra är tillsyn som inte funkat så bra tidigare. Nu deltar polis och räddningtsjänst tillsammans med kommunens tillsynsansvarige, tanken är att det ska bli hårdare. Serveringstillstånd kan dras in direkt eller så ges en varning, säger David Hofverberg.

Missvisande statistik
Vid politkerdagen vid Ájtte museum förra veckan framkom något dystra siffror från Folkhälsoinstitutets statistik över ortsbornas alkoholvanor. Enligt Pi Högbeg, utredare vid alkohol och natkotikaavdelningen, var alkoholintaget per person betydligt högre än riksgenomsnittet, beräknat på Systembolagets alkoholförsäljning och antalet serveringstillstånd.
- Det blir inte riktigt korrekt eftersom många tillstånd är tillfälliga, inte minst under marknaden då det också kommer mycket folk. Det totala konsumtionen fördelas mellan ortsborna, vi är inte så många här, menar David Hofverberg.
Många av kommuntyrelsens politker som deltar håller med. Dock är man ense om att arbeta förebyggande i drog- och alkoholfrågor. Att samverkan är viktigt poängteras även av föreläsaren Eva Andersson, ordförande i socialnämnden i Umeå kommun, som satsat tio miljoner kronor till förebyggande arbete och lyckats bra hittills.
Härnäst satsar Jokkmokk, som deltar i drogprojektet 3x3 tillsammans med Luleå och Piteå samt tre orter från Jämtland och Södermanland, på föräldrastöd.
- Det blir lättare att stävja alkohol- och drogmissbruk om alla har samma regler och riktlinjer för sina ungdomar. Alla instanser måste samverka om det ska lyckas, säger Eva Andersson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!