Äkta Linnétripp i Jokkmokk
Koskatbergets topp ska bestigas på lördag. - Det var här Linné såg fjällen för första gången. Den steniga bäcken han beskrev hittades igen för någon dag sedan, säger Mats Karström som leder Linnéturen genom skogslandet, från Storbacken till Jokkmokk. Till hösten får kungen ta del av hans kunskaper.
- Det var häftigt att hitta igen den steniga bäcken som Linne skrivit om, det är ingen som gjort det tidigare. Den upptäcktes för någon dag sedan då jag rekade, intill en gammal stig utanför Skällarim, där det växer brakved som beskevs som en ovanlig växt. Här blir det ett stopp, Koskatsberget är ett annat måste. Där stod Linné då han såg fjällen för första gången, säger Mats Karström.
Totalt blir det sex nedslag i Linnés fotspår, från Storbacken utanför Vuollerim till Jokkmokk. Några kortare vandringar ingår i bussturen som både startar och avslutas i Jokkmokk. Lunch intas ute i det fria längs lule älv vid Porsi.
- Linné sov en natt i Padjerim, i en rök-hydda med hål i taket. Jag tror vi funnit vägen han vandrade och går en bit längs den. Linné var ingen elak man men det finns undantag. Prästerna i Jokkmokk beskrevs väldigt nedlåtande, Linné skrev att han förstod varför dessa kumpaner kastats avsides från folk. Det var en riktig kulturkrock, säger Mats Karström.
Middag på 1700-tals vis
Karströms kartläggning från Linnés lappländska resa kommer ut i bokform till hösten tillsammans med andras Linné-texter vilken ges ut av Kungliga skytteanska samfundet.
- Kungen ska visst få den i höst, den ska överlämnas vid något jubileum, säger Karström.
För att få en känsla av fjällen, dit Linné anlände år 1732, avslutas lördagens guidning i Jokkmokks fjällträdgård med middag på 1700-tals vis.
- Det blir buffé med sådant som Linné åt, röding, sik, tjälknöl och kallskuret ren- och älgkött. Fisken kryddas med kvanne vid gravning. I salladen används vilda örter, rölleka, maskros och ängsyra till exempel, säger Greta Huvva som tillagar maten.
Att årets Linné-jubileum som firas i hela Sverige avslutas i Juwkkasjärvi kan tyckas märkligt. Linné satte aldrig sin fot där.
- Det är mycket konstigt och hade aldrig kunnat hända någon annanstans i landet. Ingen hade gått med på att flytta något från Uppsala till Västerås till exempel, säger Mats Karström.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!