Vissa ljusglimtar för besöksnäringen trots corona

I väntan på Folkhälsomyndighetens nya direktiv för hur vi "får" semestra får många anläggningar planera för olika scenarier.

Jokkmokks fjällvärd lockar mängder av turister från Sverige och övriga välden varje år.

Jokkmokks fjällvärd lockar mängder av turister från Sverige och övriga välden varje år.

Foto: Mariann Mannberg

Jokkmokk2020-05-13 09:55

321 miljoner kronor spenderade inresande besökare i Jokkmokk under 2018. Det innebar en ökning med 75 procent på tio år, enligt det oberoende konsultbolaget Resurs så kallade Tem-rapport. Det är stora siffror för en liten kommun och ger en indikation på hur mycket samhället kan komma att påverkas av den kris vi befinner oss i. 

Totalt övernattade 429 000 turister i Jokkmokk under 2018. Hela 82 procent av dem var svenskar och trenden var så pass tydlig i hela landet att den fick epitetet "hemester" eller "svemester". 

Birgitta Nilsson är ansvarig för kommunens Infocenter. Hon bekräftar trenden.

– Många tänker ”hemester” i år och både fiskare och naturintresserade hör av sig och kommer definitivt att besöka oss i sommar.

– Vi håller på att undersöka vad vi kan erbjuda i sommar förutom vår fantastiska natur. Det är ju inte helt klart om alla besöksmål kommer att hålla öppet. Vi hoppas och tror att det åtminstone kommer att röra på sig bland människor från närområdet, säger Birgitta Nilsson.

Pia Emretsson är chef för kommunägda Arctic camp. Campingplatsen har 43 stugor, 178 platser med el och 50 platser utan el. Hon berättar att det normalt sett är helt fullt under minst två hela veckor i juli. Hon har fortfarande ett visst hopp inför sommarsäsongen. 

– Det positiva är att det är fortfarande ganska många svenskar som hör av sig med förfrågningar och även bokar inför sommaren. Om jag jämför bokningsläget med i fjol vid samma tid är det visserligen ett 75 procentigt tapp. Men, då ska man komma ihåg att den största bokningen för juli som regel sker i juni, säger hon.

En stor del av besökarna på Arctic camp kommer från Norge. Med UD:s förlängning av avrådan från icke nödvändiga resor till andra länder till 15 juni är det många norrmän som ringer för att avboka.

På campingen har markarbetena påbörjats för en ny minigolfbana av äventyrsstuk. Likaså planeras för nya stugor. Och medan snön fortfarande smälter bort från pooler och lekplatser så sitter Pia Emretsson i receptionen och har koll på myndigheternas rapporter.

– Det är svårt att veta hur mycket personal som kan komma att behövas. Vi måste ha en plan a, b och c för att snabbt kunna göra förändringar. Som tur är har många ur personalen jobbat här länge och kan det mesta så de kan göra olika saker, säger Pia Emretsson. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!