Det var i februari som familjen plötsligt upptäckte att det trängde ut rök i enplansvillan på Nyborgsgatan. Det blev bråttom. Villan rökfylldes helt på bara några minuter. Familjen, med barnen Alva, tre år och Lova fem år, fick fly ut i den bistra 30-gradiga kylan.
– Det var traumatiskt. Jag fick krypa ut med en av hundarna. Det är läskigt hur snabbt ett hus fylls med rök, konstaterar Rebecca Forsberg när vi träffar paret Andrée Arvidsson och Rebecca Forsberg i kaoset i det boende de så hastigt fick överge – och ännu inte har kunnat återvända till.
Det var pelletskaminen som börjat brinna bakåt som var orsaken. Den vita rök som spred sig angrep inredning och fasta inventarier på ett helt annat sätt än var "vanlig" brandrök hade gjort. Tjäran i pellets binder med organiska material vilket gör att allt kontamineras. Oexponerade ytor "smittas" vilket i sin tur gör att det krävs omfattande sanering och renovering.
Här började familjens problem på allvar. Under 10 månader har ärendet bollats fram och tillbaka. Ett moment 22 som ännu inte nått slutet. Försäkringsbolaget i fråga har varken skadereglerare eller "egen" byggfirma kopplad till sig. Det betyder att de drabbade själva får hitta en firma.
– Vi har haft hur mycket kontakt som helst med försäkringsbolaget men de har haft svårt att ge raka besked och tiden bara går. Vi flyttade runt i campingstugor sex gånger under första halvåret. Vi börjar bli desperata, trötta, det är psykiskt nedbrytande, konstaterar Andrée Arvidsson som under sommaren lyckades få tag i en byggfirma i Piteå som kunde göra hela jobbet. Då underkändes deras offert.
– Den var inte nog specificerad. Varje bräda, vare list, varje bit i bygget ska specificeras för sig. Då backade de ur. Nu har vi ett lokalt byggföretag på plats. De har dömt ut hela huset eftersom röken har trängt in överallt. Men det räcker tydligen inte, fortsätter han.
Att rök från pellets har den effekt som beskrivs bekräftas av saneringsföretaget Ocab som även varit på plats, dock enbart för att dokumentera lösöret, där varenda pinal, åkte ut i en container.
– Det har precis den påverkansgraden och har hela huset varit rökfyllt så är alla ytor drabbade. Det är allvarligt. Vi hade ett liknande fall i Harads som slutade med att hela huset revs och byggdes upp igen. Det hela förvärras också ju längre tiden går, säger Filip Ridefors.
Just nu står renoveringen helt stilla. Sista budet från försäkringsbolaget är att renoveringen inte ska innefatta ekonomidelen samt bastu, tvättstuga och dusch. Den delen ska lämnas för eventuella åtgärder senare. Det väcker fullständig förtvivlan hos familjen.
– Jag kan inte gå in där utan att bli sjuk. Jag har svår astma, som en av döttrarna, och jag reagerar direkt. Vi kan ju inte flytta in för att provbo och sedan flytta ut igen. Det är helt absurt. Vi har faktiskt två små barn som far illa i det här, säger Rebecca Forsberg.
Paret har i dagarna anlitat en försäkringsförmedlare i ett desperat rop på hjälp.
– Vi orkar inte mer, hade vi haft råd hade nog repat det sista själva. Vi vill ha vårt hem tillbaka men de sitter väl där och tycker att det blir för dyrt, säger Andrée Arvidsson med en djup suck.
Oskar Norman, skadechef på Sensor försäkring som handhar ärendet, har fått en rad frågor mejlade till sig. Han börjar med att svara att det inte är möjligt för honom att uttala sig i detalj.
"Ärendet hanteras i nuläget tillsammans med försäkringstagarens anlitade ombud och vår uppfattning är att vi har framdrift i ärendet", meddelar Norman.
Är det rimligt att det ska ta så här lång tid?
"Ett omfattande ärende, som en brand, kan ta lång tid att handlägga, då det är fler parter inblandade än enbart försäkringstagare och skadereglerare. Det är inget unikt att återställanden efter omfattande skador tar lång tid. I omfattande ärenden är det inte heller unikt att det sker missuppfattningar mellan någon av parterna eller att det skapas förväntningar som inte går att infria, vilket dessvärre skapar missnöje", skriver Norman och fortsätter:
"Vårt mål är att varje ärende ska handläggas så skyndsamt som möjligt och vi har absolut inget att vinna på att ett ärende drar ut på tiden, det skapar bara fördyringar och besvär för alla inblandade parter".