I Jockfall har man ännu inte märkt av någon ökning av lax i älven. I laxtrappan har
hittills passerat mellan 60 och 65 fiskar. 30 av dem är öring, enligt Erling Holmström, som arbetar åt havs- och vattenmyndigheten med ansvar för laxtrappan i Jockfall.
- Det är väldigt lite lax till dags datum, säger han.
Ronny Landin poängterar att det ännu är för tidigt att dra några slutsatser av detta, men en bidragande orsak är det höga vattenståndet som har hindrat laxen att ta sig uppför trappan. Samtidigt borde fler laxar synas nedanför fallet men så är det inte. Orsaken till det kan varken han eller Erling Holmström ge något svar på. De välkomnar de restriktioner som
införts avseende laxfisket
till havs och utanför älv-
mynningen.
- Det är bra för laxens möjligheter att reproducera sig, men ska laxstammen hållas vid liv gäller det att restriktionerna fortsätter flera år framåt eftersom det tar mellan fem och sex år innan laxen återvänder från Östersjön till älven, säger Ronny Landin.
Ta ansvar
Utöver yrkesfiskarna har även sportfiskarna restriktioner, de får endast ta upp en lax per dygn och fiskare.
- Nu är det upp till oss alla att ta ytterligare ansvar
genom att släppa tillbaka laxen, speciellt honorna. Man behöver inte döda alla man tar upp, säger Ronny Landin.
Redan nu återinsätts cirka 60 procent av den fiskade laxen, men det kan bli ännu bättre, anser Landin. Erling Holmström ser gärna ytter-ligare restriktioner i älven.
- Ju fler honor som leker desto fler ungar, därför borde det vara krav längs hela Kalix älv att från augusti månad måste alla honor släppas tillbaka. Så fungerar det inom Ängesåns fiskevårdsområde, säger han.