Laxökning uteblev

Den förväntade tillströmningen av lax i Kalix älv uteblev trots drivgarnsförbudet i Östersjön. Antalet laxar som passerat laxtrappan i Jockfall är inte ens hundra fler än förra året.  -  Jag är besviken och turisterna är besvikna. Var har laxen tagit vägen?, undrar Hans Landin vid Jockfalls turist och konferens.

BESVIKNA. Erling Holmström, Hans Landin samt Ronny Carlsson från Kalix älv ekonomiska fiskeförening längst till höger saknar massor av laxar.

BESVIKNA. Erling Holmström, Hans Landin samt Ronny Carlsson från Kalix älv ekonomiska fiskeförening längst till höger saknar massor av laxar.

Foto:

JOCKFALL2008-08-25 06:00
Årets säsong ingav hopp för Hans Landin som drivit sin verksamhet sedan 1981. Orsaken var förbudet mot drivgarnsfiske i Östersjön - ett förbud som skulle bidra till en ökande mängd av vild lax i Kalix och Torne älvar. Men det elektroniska räkneverket vid Jockfalls laxtrappa visar på något annat. Till dags datum har mängden lax knappast ökat någonting. Erling Holmström, fältasssistent åt Fiskeriverket i Jockfall, är den som övervakar räkningen. Även han är fundersam över resultatet. I år har 6.539 laxar passerat vilket är 50 fler än förra året då motsvarande siffra var 6.489 stycken. -  Vi hade väntat oss upp till 10.000 laxar men de verkar ha försvunnit någonstans mellan drivgarnen och hit, säger Erling Holmström. Registreras inte
En orsak tror han är att det bedrivs fiske efter lax längs både den svenska och finska kusten ända upp till älven. Dessutom befarar han att allt fiske i Östersjön inte registreras. -  Enligt min mening säljs en del på sidan om, säger han. Förhoppningen om de stora fångsterna i Kalix älv har spridit sig till sportfiskare bland annat genom massmedia, enligt Erling Holmström vilket han beklagar. -  Det är tråkigt när man läser i kvällspressen att Norrlands älvar kokar av lax - det stämmer då inte här, säger han. Hans Landin berättar hur besvikna besökare har lämnat Jockfall efter att ha lockats dit på grund av laxtillgången - som inte finns. Många har också ringt och frågat om mängden lax i älven. -  Vi har svarat ärligt att den inte är så stor och då har de avstått från att åka hit. Jag är besviken, säger Hans Landin. Stämmer
Stefan Stridsman är fiskeribiolog vid Fiskeriverket i Luleå. Enligt honom är siffrorna från Jockfall vad som förväntats utifrån de beräkningar som Fiskeriverkets internationella lax- och laxöringsgrupp har genomfört. -  Våra summeringar visar att uppgången skulle vara ungefär som förra året. Årets siffror faller ganska väl inom våra marginaler, säger han. Däremot visar beräkningar för 2009 att det kan komma en ökning av vuxen fisk. -  Drivgarnsförbudet kommer att ha en inverkan, säger Stefan Stridsman som påpekar att drivgarnsfisket pågick under halva 2007 innan förbudet togs vilket också kan påverka årets siffror.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!