Frostigt mellan USA och Israel

Israel slår tillbaka mot USA:s kritik mot Israels vapenaffärer med Kina. USA:s påtryckningar är orättfärdiga och Israel ska inte böja sig för dem, sade en ledande israelisk försvarspolitiker på tisdagen.

Jerusalem2005-06-14 13:29


Bakgrunden är Israels försäljning av fjärrstyrda obemannade flygplan, så kallade drönare, till Kina. Pentagon hävdar att affären skett bakom ryggen på USA och i strid mot amerikanernas vilja.

USA ser Kina som en potentiell militär rival och vill inte se israeliska vapen i kinesernas händer. Vapnen skulle kunna riktas mot amerikanerna själva om till exempel Taiwankonflikten skulle få en våldsam vändning.

Som straff har USA uteslutit Israel från flera militära samarbetsprojekt och ställt in leveransen av komponenter till utrustning för mörkerseende, rapporterar Jerusalem Post.

- Det finns en kris, den har pågått i nästan ett år. Våra relationer med USA är av avgörande vikt, men Israel måste behålla sin autonomi i vissa frågor. Att ge sig på enskilda höga tjänstemän är orättfärdigt och respektlöst, sade Yuval Steinitz, ordförande för parlamentet knessets försvarsutskott, till israelisk radio på tisdagen.

Pentagon anklagar det israeliska försvarsdepartementets generaldirektör Amos Yaron för att ha lämnat missvisande information om vapenaffärerna.

Krisen gäller inte bara drönarförsäljningen. USA kräver nu detaljerad information om 60 försvars- och säkerhetsrelaterade avtal mellan Jerusalem och Peking. Amerikanerna vill också underteckna ett avtal med Israel om hur framtida vapenaffärer ska gå till.

Israel har sålt vapen och annan militär utrustning till Kina för flera miljarder dollar sedan början av 1980-talet. Vid en tidpunkt var Kina Israels största vapenkund.

USA:s militära stöd till Israel uppgår till 2,1 miljarder dollar årligen, och amerikanerna anser sig därför ha rätt att lägga sig i israelernas affärer.

Trots Steinitz hårda ord på tisdagen visar Israel tecken på att backa. Försvarsminister Shaul Mofaz har förbjudit Israels alla försvarsfirmor att ens ha kontakt med regimen i Peking utan försvarsdepartementets godkännande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!