- Det är naturligtvis olyckligt, säger Peter Lundmark, biträdande områdeschef på polisen i Piteå.
Polisen inväntar en obduktionsrapport för att få reda på mer detaljer om när och hur mannen avled. Med tanke på omständigheterna menar
Peter Lundmark att det är oerhört viktigt att få reda på vad som har hänt.
- I nuläget kan vi bara spekulera, men det är ju möjligt att mannen levde när polisen först var på olycksplatsen, säger han.
Normalpraxis för polisen i liknande situationer är att först kolla om föraren är kvar i bilen, för att sedan leta runt fordonet. Peter Lundmark vet inte än om patrullen har gjort något fel eller om de har agerat enligt riktlinjerna.
- Var sökningen slarvigt gjord handlar det om någon form av tjänstefel, säger han. Men det var ett svårsökt område med meterhögt gräs.
På plats gjordes bedömningen att föraren förmodligen hade lämnat bilen av egen förmåga, och av den anledningen tillkallades heller ingen hundpatrull för att söka efter skadade.
Felbedömning
- Det händer ofta att folk vill dölja någon form av brott eller vandrar iväg i chocktillstånd, och därmed lämnar bilen frivilligt. Men den här gången var den bedömningen uppenbarligen fel, säger Peter Lundmark.
Eftersom det inte finns några vittnen till olyckan är det svårt att veta när händelsen inträffade, men larmet ringdes in vid fyratiden på torsdagsmorgonen. Av okänd anledning hade bilen fått sladd på E 4 i närheten av Jävre, och sedan voltat ner i diket. Polisen fann inga spår av blod i bilen och framrutan var intakt.
- Har han slungats ut ur bilen var det förmodligen genom bak- eller sidorutan, säger Peter Lundmark.
Personen anmäldes inte saknad, utan när förarens vänner sökte igenom platsen på torsdagskvällen var det på eget initiativ. Efteråt underrättades anhöriga om dödsbeskedet.
- De vill naturligtvis veta vad det är som har hänt, säger han. Det vill vi alla, säger Peter Lundmark.