TV: Hon är Årets Luleåbo

Ingela Lindqvist stod upp mot beslutet att lägga ned Vitåskolan. Nu har hennes uppmärksammade kamp gjort henne till Årets Luleåbo.

Ponnyhästen Embla är också en del av familjen.

Ponnyhästen Embla är också en del av familjen.

Foto: Anders Larsson

Jämtön/Luleå2016-07-15 14:40

På fredagseftermiddagen, mitt under pågående hamnfestival i Luleå, överräckte Norrbottens-Kurirens chefredaktör Mats Ehnbom utmärkelsen.

– Det är absolut fantastiskt och ett tecken på att frågorna om skolan engagerar, säger Ingela Lindqvist som lagt ner all fritid och en del semesterdagar på sitt arbete mot skolnedläggningen.

Ett par dagar innan prisutdelningen träffar Kuriren Ingela i den häst-, katt- och myggbebodda trädgården utanför hemmet någon kilometer söder om Jämtön. I ett hus, som för tillfället genomgår fasadrenovering och blandar eternitplattor med gulmålat trä, bor hon sedan 20 år tillsammans med sin sambo och två tioåriga pojkar, som båda går i Vitåskolan. Hon är är uppvuxen på Porsön, utbildad civilingenjör och arbetar på LKAB med inköp av råvaror och energi. Utanför jobbet är det djuren och naturen - inte minst trädgården - som drar.

– Jag har faktiskt haft en egen travhäst som jag tränade på fritiden, hästar är ett av mina största intressen.

Hur kommer det sig?

– De är trevliga, intelligenta djur och ger mycket tillbaka.

Just nu fins det två hästar i familjen: den ljusbruna ponnyn Embla och en något större grå egenimport.

– Vi åkte till Spanien och hämtade henne. Hon heter Tialola - moster Lola på svenska - och är av rasen Pre.

Lugnet på hästryggen är något helt annat än de senaste knappa två årens kamp, en resa under vilken hon och resten av skolräddargruppen initierat bemött Luleå kommuns ofullständiga utredningar, samlat 1 200 medlemmar i Facebookgruppen "Rädda Vitåskolan" och figurerat flitigt i media. Fram tills nu har Ingela aldrig aktivt engagerat sig i samhällspolitiska frågor, men efter att ha lyckats rädda Vitåskolan två gånger om är blicken fortfarande fokuserad:

– Skolpengen är designad efter stora skolor, och när nu småskoletillägget är borta måste det bli en diskussion om hur det kan ersättas - och gärna utökas till en större summa.

Som en del i hennes vilja att sätta norra delen av kommunen på kartan har hon också nyligen börjat debattera Råneå badhus fortlevnad.

Vilken är den viktigaste lärdomen av den här skolkampen?

– Insikten om hur saker fungerar och att vi måste engagera oss och bevaka våra intressen som samhällsmedborgare.

Tidigare vinnare

2015: Petter Nyberg, restaurangchef; 2014: Simon Laiti, restauratör; 2013: Astrid Johansson, skolelev; 2012: Hans Englund, snöskulptör; 2011: Linda Moestam, hbtq-aktivist; 2010: Movits, musiker; 2009: Leo Hassler, läkare; 2008: Harry Nyman, skådespelare; 2007: Erik Sundström, folkmusiker; 2006: Jan Hansson, företagare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!