Glada miner i stormigt nappatag

Spöregn och stormvindar kunde inte stoppa deltagarna i Mieko Gäddfisketävling.
Trots de svarta molnen som drog in över Rånefjärden stannade några kvar och det betalade sig.

TEKNIK. Det gäller att ha rätt teknik när du ska få ut gäddflugorna som väger betydligt mycket mer än en vanlig torrfluga.

TEKNIK. Det gäller att ha rätt teknik när du ska få ut gäddflugorna som väger betydligt mycket mer än en vanlig torrfluga.

Foto: Andreas Wälitalo

Jämtön2011-06-08 06:00

- Det var direkt efter regnet som det började nappa och vi tog våra tre största i tät följd, säger Niklas Sjöberg, Team Gädda som vann båtklassen tillsammans med sin kompis Ismo.

Niklas och Ismo drog också tävlingens längsta gädda som mätte 107 centimeter.

- Det gäller att ha tur, men sen så är det också så att vi känner vattnet ganska så bra och det är en klar fördel, konstaterar Sjöberg.

Bättre start
Stormen som drog in över fjärden kom något överraskande. Under regelgenomgången stekte en varm sol över området mellan Jämtön och Råneå, men båtarna hann knappt mer än i vattnet innan vindstyrkan ökade. De fiskare som valde att fiska från land hade en bättre start på tävlingen och slutliga tvåan i den klassen rivstartade.

- Det var en bra start, men det kommer antagligen inte att räcka till seger. Nog kommer någon att slå detta, trodde Jim Markström efter att ha landat den drygt 80 centimeter långa gäddan.

Han hade helt rätt då hans kompis Lars Glad lyckades snuva honom på segern.

Men Markströms prestation måste ändå ses som spektakulär då han som en av två i tävlingen använde flugspö för att fånga sina gäddor. Ett fiskesätt som definitivt ger gäddorna all chans i världen att ställa till det för fiskaren.

-  Jag tycker att det är mera sport att fiska med flugspö det blir lite mera rejält tycker jag, säger Markström själv.

I ungdomsklassen var det stenhårt i topp och det skiljde inte många centimeter mellan de tre första deltagarna och på bronsplats kom en av få tjejer som ställde upp i tävlingen.

- Det var kul, jag tror att det var mitt livs största gädda, säger Moa Lindström lyckligt.

Men är de inte läskiga med sina stora tänder?

- Jag tycker inte det, men min faster är jätterädd för gäddorna.

Fler lär följa
Tävlingen som arrangeras av Jämtöns fiskevårdsförening tillsammans med Mieko Fishing är den enda catch and release-tävlingen efter gädda i länet, men om ordförande i föreningen får som han vill så följer fler efter.

-  Vi kan inte fortsätta att skövla allt i sjön. Ska vi få fortsätta att fiska och ha roligt så måste vi också vårda fisken. Jag tror och hoppas att fler törs arrangera tävlingar som vår, säger Stefan Johansson, tävlingsgeneral och ordförande i Jämtöns fiskevårdsförening.

Trots ovädret noterades ett nytt rekord. Totalt mättes 46,5 meter gädda in till resultatlistan och lika mycket släpptes givetvis tillbaka.

- Jag hade lite på känn att det skulle bli nytt rekord, men inte med så här mycket, säger en överraskad tävlingsgeneral.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om