Gäckande vattenläcka i Jämtön – boende irriterade

Lumire letar en vattenläcka i Jämtön sedan i måndags. Ett antal hushåll är drabbade och boende har fått hämta vatten från en tank. Nu är tanken inkopplad på ledningsnätet.

"Vi är inte lika mycket värda i obygden som de i centrala Luleå" säger Seth Holmvall som bor i Jämtön. Han ifrågasätter varför Lumire inte jobbar hårdare med att laga läckan. Det tar för lång tid tycker han.

"Vi är inte lika mycket värda i obygden som de i centrala Luleå" säger Seth Holmvall som bor i Jämtön. Han ifrågasätter varför Lumire inte jobbar hårdare med att laga läckan. Det tar för lång tid tycker han.

Foto: Anna Isaksson

Jämtön2023-12-01 10:49

Seth Holmvall bor i Jämtön och sedan i måndags har delar av Jämtön drabbats av en vattenläcka, som ännu inte är lokaliserad.

– Vi har varit utan vatten sedan i måndags, det här är fjärde dagen. Det är ett fel någonstans, det läcker i systemet, säger Seth Holmvall på torsdagskvällen.

Lumire har satt ut en tank med dricksvatten där drabbade hushåll kan hämta vatten och under torsdagen kopplades vattentanken in på ledningsnätet, så att några av de drabbade fastigheterna ska ha vatten i kranarna, däribland Seth.

undefined
Seth Holmvall, Jämtön, har nu fått vatten i kranen då Lumire placerat ut en tank med dricksvatten som kopplats på ledningsnätet nära hans fastighet.

Jämtöbon är kritisk mot bristen på information, han efterfrågar mer än den knapphändiga information som står att läsa på Lumires hemsida.

– Som konsument känner vi oss oinformerade, snällt sagt. Vi har inte fått reda på något, de borde hört av sig via sms eller något till de som är drabbade, säger han.

Han tycker att det tar lång tid för Lumire att åtgärda läckan och har känslan av att byarna prioriteras lägre än om läckan uppstått i centrala Luleå.

– Om ett hus i Luleå hade varit utan vatten då hade man satt till alla klutar, även med övertid och nattarbete. När arbetsdagen var slut i måndags, då for jobbarna hem och lämnade oss utan vatten. Vi är inte lika mycket värda i obygden som de i centrala Luleå, säger Seth Holmvall. 

Driftchefen Mattias Jatko på Lumire förklarar att man söker efter läckan genom att sätta in ventiler på ledningsnätet och stänga av vissa sektioner, samtidigt som man mäter förbrukningen i vattenverket. På det sättet försöker man lokalisera var läckan uppstått, eftersom vattnet inte tränger upp ur marken som det gör när det uppstår läckage inne i stan.

– Nu har vi begränsat det till en sträcka på kanske 100 meter ungefär, säger Mattias Jatko.

undefined
Ödehus i Jämtön. Lumire har grävt på tre ställen i Jämtön i sökandet efter den gäckande läckan, bland annat här.

Angående kritiken om bristande information säger Mattias Jatko att det inte finns något att tillägga, utöver det som står på hemsidan. 

– Vi läcksöker ännu så vi har ingen prognos att komma med när vi inte hittat felet, exakt var det är. Det är svårt att uppdatera med ny information när det inte finns någon relevant information att ge.

Han tillbakavisar att byarna skulle prioriteras lägre än centrala Luleå.

– Vi har fyra personer som har beredskap som har jobbat ungefär en veckas övertid, de har snart jobbat 80 timmar. Så jag tycker att de jobbar ganska hårt. Vi jobbar exakt lika hårt oavsett var läckan är, säger Mattias Jatko. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!