Fina fisketips ledde till seger

Årets segrare i Jämtöns gäddfisketävling var förvånad. Enligt honom själv var det tips från rutinerade gäddfiskare som gav vinst.

Landsegrare. David Rosendahl från Luleå tog hem segern.

Landsegrare. David Rosendahl från Luleå tog hem segern.

Foto: Roland Lundström

Jämtön2014-06-09 09:48

– Jag tror att alla mina tre gäddor hade kunnat vara personbästa. Jag åkte hit för att kolla hur alla andra gjorde när de fiskade gädda och så gick det så här, säger David Rosendahl, Luleå.

Du har alltså inte så mycket att lära?

– Jag snappade upp en del under dagen och använde mig av dem, förklarar Rosendahl.

Rosendahls tre gäddor mätte sammanlagt 288 centimeter vilket var bättre än bästa båtteam, men det är enligt tävlingsgeneralen Stefan Johansson inte jätteovanligt.

– Det är nog andra eller tredje gången som det händer att landsegraren slår båtarna.

Det låga vattenståndet bidrog till att det var lite svårare att hitta de där riktigt stora gäddorna men trots det fångades ett flertal fiskar över en meter. Även David Rosendahl fick en gädda som mätte 104 centimeter.

– Jag körde jigg hela dagen och det var ju rätt beslut, säger Rosendahl och skrattar.

Det var ganska tydligt att de beten som används vid gäddfiske har blivit betydligt större än vad tidigare varit fallet. Många fiskar med jiggar som i vissa fall väger 50 gram och uppåt.

Tävlingen i Jämtön som går under namnet Mieko Gäddfisketävling är en av tre catch and realese-tävlingar i länet och enligt tävlingsgeneralen är det inget snack om att den så kommer att förbli.

– Vi kan inte utrota allt vi har i vattendragen. Vill vi dräpa ut arten gädda så kan vi det, vi har den makten som människor. Det kommer dock inte ske här i Jämtön. Jag kan köpa konkurens från tävlingar som kör efter catch and realese-konceptet vilket innebär att all fisk som fångas släpps tillbaka, men när det fortfarande finns tävlingar där man tar upp allt som fångas så känns det inte bra, säger Stefan Johansson.

Årets tävling i Jämtön lockade något fler i landklassen, men färre båtar vilket enligt Johansson har en enkel förklaring.

– Tyvärr tror jag att det beror på att Kalix körde sin tävling samma dag. De har mera prispengar så det är klart att det lockar och jag har svårt för den konkurrensen då de dräper all fisk som fångas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om