Ett sista möte i ateljén

Under helgens Konstrunda bjöd länets konstnärer in allmänheten till sina ateljéer. Kuriren passade på att ta ett sista besök hos Tex Berg i Jämtön innan flyttlasset går mot Småland.

TILL SALU. Huset i Jämtön är nu ute på försäljning. Tex hoppas kunna hitta rätt köpare som kan uppskatta husets karaktär.

TILL SALU. Huset i Jämtön är nu ute på försäljning. Tex hoppas kunna hitta rätt köpare som kan uppskatta husets karaktär.

Foto: Josefin Wiklund

Jämtön2010-05-27 06:00
Efter ett helt yrkesverksamt liv i Norrbotten känner konstnären Tex Berg nu att det är dags att flytta söderut för att komma närmare barn och barnbarn. - Jag vill flytta medan jag är i mina sinnens fulla bruk. Det var ett svårt beslut med mycket vånda innan jag kunde acceptera det, säger han. Flyttlasset går till småländska Vissefjärda där han sedan tidigare har ett sommarhus med ateljé. Troligen blir det till sommaren, när huset i Jämtön blivit sålt. - När man säljer blir det knepigt känslomässigt. Det vore roligt att få människor som har känsla för atmosfären, säger Tex Berg.Föräldrahemmet är ett annorlunda hus med brant lutning på taket, inspirerat av Thomas Edisons hus i USA där Tex föräldrar arbetade i sin ungdom.Naturen koncentrerad
På fasaden hänger tavlor från vinterns utställning på Kulturens hus. I den rymliga ateljén badar de i ljus från de höga fönstren. Konstnärskapet gestaltas ytterligare genom högarna av penslar och färgburkar på den stänkmålade arbetsbänken. Naturen har ofta stått som inspirationskälla till Tex konst, även om man inte alltid ser vad bilderna föreställer. - Jag använder mig av naturen men det är stämningen som får bestämma. Starten är viktig, att jag har en upplevelse av platsen. Han låter kunskapen mogna så att hjärnan själv kan plocka fram ett koncentrat, utan att han behöver bry sig om det. - Sedan använder jag en spännande kompositionsprincip så att det blir drama i bilden och känslan går fram. Ett norrbottniskt bildspråk
1959 tog denne virile 77-åring examen från konstfack. Hans lärare i måleri var släkt med Hjalmar Lundbohm och därför intresserad av Norrbotten.- Han kände för mitt bildspråk och jag blev stimulerad, säger Tex Berg. Han ser sitt bildspråk som norrbottniskt, det passar in både på vår natur och människorna häruppe.- Det finns en expressivitet, en energi och en natur som inte är sönderbruten av erosion. Det blir en väldig dramatik och virilitet i naturen som jag tycker stämmer bra med Norrbotten. Här är det inget smicker utan raka rör, som jag upplever det. Även om han nu ska flytta söderut tror han inte varken han eller bildspråket kommer att förändras avsevärt.- Det är en process i människan. Man kan inte göra något åt det, bara följa med, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om