Driftiga ungdomar ska få fart på byn

Anton Suup, 19, tyckte att hans hemby Jämtön saknade ett gym. För snart två år sedan tog han själv tag i saken och startade ett.

Företagsam. Anton Suup, 19, startade ett gym i hembyn Jämtön.Foto: Anna Bremer

Företagsam. Anton Suup, 19, startade ett gym i hembyn Jämtön.Foto: Anna Bremer

Foto:

Jämtön2010-11-05 06:00
Gymlokalen ligger belägen på undervåningen i Folkets hus i centrala Jämtön utanför Råneå. Just nu besöks det av ett fyrtiotal träningssugna. - Det var jobbigt att inte kunna träna förut, till slut hade man säkert flyttat härifrån, men nu ligger det ju 50 meter hemifrån, säger Anton Suup. Med hjälp av gymmet har även en armbrytarklubb startats. Klubbens armbrytarbänk pryds av ett porträtt på armbrytardrottningen Heidi Andersson, känd från dokumentären Armbryterskan från Ensamheten. - Hon har ju gjort att armbrytning blir mer och mer populärt i Norrbotten, säger Reine Lundqvist som är ordförande i Jämtöns AIK. Unga i byar
Att Anton och hans kompisar kunnat genomföra det här beror till stor del på pilotprojektet "Unga i byar" som genomförts inte bara i Jämtön, utan också i Hakkas, Pålänge och Vidsel. Målet är att få ungdomar och vuxna att tillsammans driva igenom de ungas projekt. Härigenom hoppas man på att göra byarna mer levande och trivsamma. - Med byakraft vill vi staka ut vägen för nya, spännande projekt, säger Ola Jacobson på företagsrådgivaren Coompanion.

50 projekt i 28 byar

Med stöd av bland annat Jordbruksverket, landstinget och med en budget på cirka tre miljoner hoppas man nu kunna generera 50 nya ungdomsdrivna projekt i 28 byar runt om i Norrbotten. Det som just nu eftersöks är drivna ungdomar som vill genomföra en idé.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om