Åsikterna går isär om nya jaktreglerna

De nya reglerna för småviltsjakt på statlig mark har tagits emot väl av svenska jägare - som får förtur till jakten i tre veckor. Men alla turismföretagare är inte lika glada.

Ändras. Det kan komma att bli förändringar i regelverket för fjälljakten. Nye landsbygdsministern Sven-Erik Bucht (S) hoppas kunna återgå till de gamla reglerna som innebar att svenska medborgare hade förtur till jakten framför utländska jägare.

Ändras. Det kan komma att bli förändringar i regelverket för fjälljakten. Nye landsbygdsministern Sven-Erik Bucht (S) hoppas kunna återgå till de gamla reglerna som innebar att svenska medborgare hade förtur till jakten framför utländska jägare.

Foto: Andreas Wälitalo

Jakt2016-12-26 16:47

– Jag är frågande till det här. I andra sammanhang ska vi ju marknadsföra turism, främja samarbete och göra affärer med varandra. Och det här går stick i stäv med allt som sägs, säger Sven Stenvall, vd för Kallax Flyg.

Det var tidigare i höstas som regeringen fattade beslut om att svenska jägare ska ha företräde till småviltsjakt på statlig mark ovan odlingsgränsen. För en tid sedan presenterade länsstyrelserna i Norrbottens, Västerbottens och Jämtlands län en gemensam inriktning för de nya jaktreglerna - som ska träda i kraft i april nästa år.

Reglerna innebär att svenska jägare och EU-medborgare med närmare anknytning till Sverige får förtur till jakten i början av säsongen, det vill säga under den period då jakttrycket brukar vara som högst. Med närmare anknytning menas exempelvis att man äger en fastighet i Sverige, är anställd eller bedriver näringsverksamhet här.

Kurt Edin, ordförande i Kiruna jakt- och fiskevårdsförening, tycker det är fullt rimligt att svenska jägare får förtur.

– Vi svenskar som jagar och vill vara ute i markerna måste ju ha företräde framför utländska jägare. Jag förstår att de som sysslar med turism inte tycker om det här naturligtvis, men nu får de utländska jägarna vänta i ett par veckor och det tycker vi är bra, säger han.

Det låter på dig som att det är en självklarhet att svenska jägare ska ha förtur till jakten?

– Jo, men tacka för det. Vi har ju språkat om det här länge, men det är ingen som har tordats ta i det. Det är väl ett känsligt ämne politiskt sett. Men nu har det blivit såhär, och det är kanon. Politikerna har fattat rätt beslut.

Med anledning av de nya reglerna tror Kurt Edin att jaktbevakningen kommer att öka i omfattning nästa år.

– Och jag tror att svenska jägare automatiskt kommer att hålla koll och ser de att utländska jägare är här för tidigt slår de säkert larm, säger han.

Är tre veckor en rimlig tid för utländska jägare att vänta?

– Säsongen är inte så lång, ibland blir det tidig höst. Så tre veckor, det är nog ungefär vad man kan acceptera.

Bland Kallax flygs utländska kunder är det i synnerhet mot norska jägare de nya reglerna väntas slå. Sven Stenvall berättar att företaget förlorade ett stort antal norska kunder för ett antal år sedan då reglerna för småviltsjakten förändrades i den här riktningen. Han menar att det här är dåligt för regionen som och tror att andra turismföretagare som säljer tjänster till utländska jägare också är tveksamma eller kritiska idag.

– De utländska jägarna har kapital och kommer hit för att nyttja våra tjänster. Så det är säkert många som drabbas. Vi gör allt för att marknadsföra turism och så kommer sådant här: Att om man inte är ifrån Sverige får man inte göra vissa saker. Jag tycker det är helt fel, säger han.

Du håller inte med om att svenska jägare ska ha förtur till småviltsjakten?

– Nej, jag håller inte direkt med om det. För vi har så stora arealer att bedriva jakt på, så vi ryms allihopa, säger Sven Stenvall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!