Så ser du till att hålla ditt jaktvapen i trim
Det kan låta obehagligt, men det är faktiskt inte mycket kvar av jaktsäsongen. Därför är det här rätt tid att se över dina vapen. Gå igenom dem och om det behövs, lämna in dem på service eller reparationer redan nu.
Uttorkade trädetaljer behöver oljas in och detsamma gäller metallytor. Det är förstås olika oljor som gäller för trä och metall. De ska också appliceras med måtta, det finns inget att vinna på att vapnet dryper av olja. Rinnande oljor kan tvärtom skapa problem. De oljor som används för metallytorna skadar trä vid långvarig exponering. Ett tidigt tecken är att träet blir svart och med tiden bryts det ner. Trä fräts eller ruttnar helt enkelt bort i kontakt med vanlig vapenolja. Alla sorters oljor och fetter kan också becka ihop och orsaka problem i mekanismen om de får tid på sig. Därför är det en fördel om vapen långtidsförvaras med mynningen nedåt. Då rinner inte eventuella vapenoljor ner i mekanismen eller mot kolvträet i inpassningen mellan kolv och mekanism, där de kan orsaka problem. Se upp för fukt
Många vill av omtänksamhet mot sitt vapen vila mynningen mot ett mjukt underlag, till exempel skumgummi. Detta hindrar ventilation och torkning. I värsta fall blir det kvar fukt som sedan står kvar tillsammans med en del vapenolja på en vapenmynning nedtryckt i skumgummit. Följden blir rost. Rost i mynningen på ett hagelvapen är illa nog. På ett kulvapen kan det i värsta fall leda till att det blir nödvändigt att kapa och kröna om pipan för att återställa en rimlig jaktprecision. Därmed inte sagt att de skonsamma underlagen ska bort helt. Du vill förstås inte stöta det tunna godset i mynningen på ett hagelgevär och ännu mindre vill du göra någon åverkan på de delar av studsarmynningen som kommer i kontakt med kulan vid skott. Men lagom mjukt är bäst.
Gör så här:
Avlägsna smuts. Vid behov kan hetvatten eller avfettning användas på metalldelar, men då måste de anoljas lätt efteråt.
Ta itu med all synlig rost, utvändigt och invändigt. Fin stålull kan användas vid behov (utom i studsarens lopp). Olja in metallen lätt efteråt. Olja in allt trä med stockolja, särskilt där träet fått skador. Flera lätta anoljningar är bättre än en generös. Avlägsna mantelrester ur kulvapnets lopp. Dra pipan med kopparsolvent och dra några gånger med bronsborste. Dra sedan linnelappar tills de kommer ut rena. Proceduren kan behöva upprepas. Anolja därefter loppet och dra det slutligen torrt med ytterligare någon linnelapp. Undersök om det finns något en vapentekniker borde åtgärda. Rätt tid är nu, inte en vecka före jaktpremiären. Har du haft några funktionsproblem under jakten? Fungerar säkring och pipväljare oklanderligt? Skjuter studsaren sämre än förväntat på bana? Titta längs hagelpiporna invändigt och utvändigt. Finns det tecken på bulor? Finns det några sprickor i kolvträet, utvändigt eller inuti stocken?Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!