"Jag litar på barns fantasi"

På torsdagen är det premiär för "Mitt bland stjärnor" – Dansinitiativets första uppsättning för barn.

20 februari 2019 16:01

Den unga provpubliken bänkar sig längst fram invid Norrbottensteaterns scen. Föreställningen böljar fram och tillbaka över scenen i blått och grönt ljus. Korta poetiska textstrofer läses upp och allting smälter ihop till en enhet. Någon tycker det är läskigt i mörkret redan innan det har startat, men resten sitter andäktigt och följer den halvtimmes långa dansföreställningen. Efteråt kommer det några spontana frågor – till exempel hur kläderna kunde ändra färg mitt i.

– Utmaningen med att dansa för barn är att hitta en balans så att man inte underskattar dem när det gäller att kunna ha ett djup i vad man vill få fram, men samtidigt ha en viss charm så att de är med på noterna och inte tycker att det blir trist, säger dansaren Jacob Börlin.

Idén till "Mitt bland stjärnor" fick koreografen Marie Wårell av en barnbok med samma namn av Lotta Olsson och Olof Landström.

– Mina barn hade fått boken och så satt jag och läste den en kväll och tyckte väldigt, väldigt mycket om den. Jag inspirerades både av bilderna och den poetiska texten, såg rörelse i den och kände att den här kommer att göra sig fin i dans.

Hon har velat skapa något som är abstrakt, men ändå har en viss lekfullhet.

– Jag var sugen på att göra en visuell dansföreställning som möter barnen, men som inte är interaktiv på det sätt som jag upplever att mycket scenkonst för barn är idag.

För henne handlar det om att våga lita på barns fantasi.

Hon har själv haft en period då hon har tvivlat på dansen som uttrycksform.

– Jag tror att det är något som drabbar alla. Dels har jag ifrågasatt mitt eget rörelsespråk – man blir trött på det, man tillbringar ju så mycket tid med sin kropp och sitt uttryck. Dels blir man också trött på att ofta få höra att "ja det var ju fint, dansarna var duktiga, men jag fattade ingenting".

Hon höll på att gå vilse i det, men nu är hon tillbaka med en förnyad tro på dansen som konstform och att dansen och rörelsen ett uttryck som står för sig själv.

Dansinitiativet har funnits i ett år vid det här laget och har tre anställda, varav Marie Wårell är en. De har ett uppdrag från sin finansiär Luleå kommun att även rikta sig till barn och unga. "Mitt bland stjärnor" blir den första produktionen för barn.

– Till den här uppsättningen har jag velat sätta ihop en ganska spretig ensemble som representerar olika slags uttryck från dansscenen och med olika erfarenheter

Hon fastnade för Alexander Dam, Maria Ulriksson, Moa Autio och Jacob Börlin. Tillsammans med dem har hon arbetat fram koreografin.

Föreställningen spelas till en början på Norrbottensteatern, både offentligt 23 februari samt 2 och 3 mars och för skolklasser, och fortsätter sedan på turné till Haparanda.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!